ΕΛΛΑΔΑ

Ενοχλημένη η Αθήνα από δηλώσεις Βέμπερ για πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την Σένγκεν

Ενοχλημένη η Αθήνα από δηλώσεις Βέμπερ για πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την Σένγκεν

Η Αθήνα αντιδρά στις δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, περί της πιθανότητας αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του Σέγκεν εφ’ όσον αυτή, όπως είπε, δεν καταφέρει να διασφαλίσει την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων.

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, που είναι στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με το συντηρητικό κόμμα του Βέμπερ, απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποβληθεί από την Σέγκεν, και τόνισε ότι η χώρα «έχει αποδείξει διεθνώς το μεγαλείο του ανθρωπισμού της προς τους πρόσφυγες, περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ».

Ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ, και σημείωσε πως αυτές δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Παρατηρώντας ότι οι αναφορές του Γερμανού πολιτικού δεν εκφράζουν τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ωστόσο ότι «η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη», και ότι «για αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex».

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,  ο κ. Βέμπερ είπε ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει  τα σύνορά της «όπως ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σέγκεν», και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 
Σε αυτήν την περίπτωση, συνέχισε, που κάποια χώρα αδυνατεί  να ανταποκριθεί σε αυτήν «την στοιχειώδη υποχρέωση», τότε καλείται να αναλάβει η Frontex την διαφύλαξη των εξωτερικών της συνόρων «στα επίμαχα σημεία». Αυτό έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Βέμπερ, και το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και περίπου 2 εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, επισήμανε, εάν ούτε η Frontex δεν μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα από τις προσφυγικές ροές, «τότε θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση προσωρινής εξόδου της χώρας από την ζώνη του Σέγκεν».

«Η δήλωση Βέμπερ για έξοδο της Ελλάδος από τη Σέγκεν είναι προκλητική και μειοψηφική στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ιταμές και προσβλητικές για την Ελλάδα», χαρακτήρισε η βουλευτής των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Μαρία Χρυσοβελώνη, τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Θεωρεί, ακόμα, ότι ο Γερμανός πολιτικός «κάνει bullying κατά της Ελλάδος», και θεωρεί ότι «στόχος είναι άλλος», δηλαδή «να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για την φύλαξη συνόρων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ουκρανία: «Πύραυλος, drone, πύραυλος» - Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους

Ο Τζόνι Λόγκαν τραγούδησε στη Eurovision το «Euphoria» της Loreen - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο

Πυροβολισμοί Ζακάκι: Σύλληψη 62χρονου - Λήφθηκαν τεκμήρια από την Αστυνομία



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top