ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεχόμενα: Τους δίνουμε ακόμη ρεύμα - Θα καταβληθεί από το ψευδοκράτος το κόστος

Κατεχόμενα: Τους δίνουμε ακόμη ρεύμα - Θα καταβληθεί από το ψευδοκράτος το κόστος

Συνεχίζεται και αυτή την ώρα η παροχή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ξεκίνησε στις 18:30 της πρωτοχρονιάς λόγω βλάβης σε σταθμός παραγωγής στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Χρίστος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα διοχετευθεί στα κατεχόμενα θα καταβληθεί κανονικά στην ΑΗΚ.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης η παροχή ενέργειας από και προς τα κατεχόμενα έγινε ξανά στο παρελθόν σε έκτακτες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα το 2006 παρείχαμε εμείς ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα και το 2011 μετά την καταστροφή του Βασιλικού μας παρείχαν εκείνοι.

 

Παραθέτοντας τα γεγονότα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στις 5 το απόγευμα της πρωτοχρονιάς επικοινώνησαν με τον ΔΣΜ από τις λεγόμενες αρχές παροχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων, ζητώντας βοήθεια λόγω βλάβης σε μονάδα παραγωγής.

 

Οπως είπε, επειδή αυτή η κατάσταση καλύπτεται από τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί και δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υπήρχε και αρκετή επάρκεια για να καλύψει αυτή την επιπρόσθετη ζήτηση των 30 μεγαβάτ, αποφασίστηκε να ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημα των Τ/κ και έτσι γύρω στις 18:30 της πρωτοχρονιάς έγινε η σύνδεση από τον υποσταθμό Αθαλάσσας και ακολούθως από τον υποσταθμό κοντά στην Ορούντα.

“Η παροχή προς τις κατεχόμενες περιοχές άρχισε αμέσως και κυμάνθηκε από 5 μεγαβάτ μέχρι και 20 μεγαβάτ”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα πληρωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για αυτή την παροχή ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτό είναι βέβαιο και πρόσθεσε πως ο διακανονισμός αυτός θα γίνει μέσω της ΑΗΚ. Σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε πως προς το παρόν δεν μπορεί ο ίδιος να προβεί σε εκτίμηση για το ύψος του κόστους καθώς πρέπει να δούμε πόση ενέργεια θα καταναλωθεί ούτως ώστε να συμφωνηθεί μεταξύ της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ το ποσό που θα καταβάλουν οι Τ/κ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η μεταφορά ηλεκτρισμού προς τα κατεχόμενα συνεχίζεται και θα αναμένουμε το πώς θα εξελιχθεί η επιδιόρθωση της βλάβη. Αυτή τη στιγμή η παροχή ανέρχεται στα 7,5 μεγαβάτ και κυμαίνεται μεταξύ 5-15 μεγαβάτ.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται το θέμα της ενοποίησης του συστήματος ενέργειας με τα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες εργασίες και οι απαραίτητοι λειτουργικοί έλεγχοι για να γίνεται η σύνδεση του συστήματος, κάτι που όπως αποδείχθηκε την πρωτοχρονιά, αυτή η σύνδεση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top