ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε CYTA και Νοσοκομείο Λευκωσίας – «Την στρίμωξε και αποπειράθηκε να της βγάλει την μπλούζα»

Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε CYTA και Νοσοκομείο Λευκωσίας – «Την στρίμωξε και αποπειράθηκε να της βγάλει την μπλούζα»

Στα συρτάρια της Αρχής Ισότητας δυο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Δεν διερευνήθηκαν σωστά αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως.

Στην πρώτη περίπτωση η υπάλληλος έπεσαι θύμα παρενόχλησης από προϊστάμενο της ο οποίος της έστελνε ανεπιθύμητου περιεχομένου μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό της, της απηύθυνε προσκλήσεις για εξόδους τις οποίες η ίδια αρνείτο, επεδίωκε να συναντώνται μόνοι στο γραφείο, αποπειράθηκε να της αφαιρέσει την μπλούζα αφού είχε κλειδώσει την πόρτα του γραφείου.

Η άλλη περίπτωση αφορά εργαζόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την Επίτροπο Διοικήσεως  Ελίζα Σαββίδου να τονίζει για την πρώτη περίπτωση ότι η διερεύνηση των καταγγελιών ήταν «επιδερμική».

Υπάλληλος CYTA

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την Τρίτη (05/01)  στην πρώτη περίπτωση, η παραπονούμενη η οποία εργάζεται στην CYTA και σύμφωνα με τα όσα έθεσε υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως, κατήγγειλε στο παρελθόν στην Υπηρεσία τη σεξουαλική παρενόχλησή της από μέλος του προσωπικού και κάτοχο θέσης υψηλά στην ιεραρχία της CYTA.

Η καταγγελία της αρχειοθετήθηκε, ενώ η ίδια μετατέθηκε άμεσα σε άλλη πόλη και της αποκόπηκαν και τρεις προσαυξήσεις από το μισθό της, ενώ για τον καταγγελθέντα αποφασίστηκε όπως δεν προαχθεί με την υποσημείωση της Επιτρόπου όμως, ότι αυτό είναι άγνωστο αν ίσχυσε τελικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μερικά χρόνια αργότερα και σύμφωνα πάντα με τις αναφορές της παραπονούμενης, ο νέος προϊστάμενός της «παρενέβαινε στην προσωπική και οικογενειακή ζωή της, εμφανιζόμενος σε μέρη όπου η ίδια βρισκόταν κατά τον ελεύθερο χρόνο της, της έστελνε ανεπιθύμητου περιεχομένου μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό της, της απηύθυνε προσκλήσεις για εξόδους τις οποίες η ίδια αρνείτο, επεδίωκε να συναντώνται μόνοι στο γραφείο, αποπειράθηκε να της αφαιρέσει την μπλούζα αφού είχε κλειδώσει την πόρτα του γραφείου, απέκοψε τις βαλβίδες από τα ελαστικά του αυτοκινήτου της που βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου, όπου είχαν και οι δύο μεταβεί για υπηρεσιακό λόγο κ.ά».

Μάλιστα, αναφορικά με το τελευταίο, ο καταγγελθείς παραδέχθηκε στην παραπονούμενη και της ζήτησε συγνώμη, οπότε η ίδια δεσμεύτηκε να μην τον καταγγείλει, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα μεσολαβούσε για μετάθεσή της, ο ίδιος όμως προέβη σε υπηρεσιακές αναφορές περί επίδειξης ερωτικής συμπεριφοράς της καταγγείλασας προς το άτομό του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα τον Οκτώβριο του 2011 η καταγγείλασα έθεσε ξανά το θέμα στην Υπηρεσία της και κατά την ίδια ο καταγγελθείς αποδέχθηκε τα όσα είχε αναφέρει, όμως στη συνέχεια ανέφερε ότι ήταν η παραπονούμενη αυτή που τον ενθάρρυνε να συμπεριφέρεται κατά τον τρόπο που συμπεριφερόταν.Ο ίδιος δέχθηκε επιπλήξεις από το «αρμόδιο πρόσωπο», ενώ η καταγγείλασα μετατοπίστηκε για εκτέλεση άλλων καθηκόντων, υπό άλλο προϊστάμενο και σε άλλο όροφο, όμως, μετά από παρέμβαση του καταγγελθέντος, αυτή κατέληξε να εργάζεται δίπλα από το γραφείο του.

Υπάλληλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Στη δεύτερη περίπτωση, καθαρίστρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κατήγγειλε ότι επιστάτης στο ίδιο νοσοκομείο την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη, όπως κατήγγειλε, της απέστειλε μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στο κινητό της, ενώ στη δεύτερη, εν ώρα εργασίας, αφού την προσέγγισε και ζήτησε να της μιλήσει, την έσπρωξε στον τοίχο και τη φίλησε στο λαιμό. Η παραπονούμενη υπέβαλε τις καταγγελίες της τόσο στον τότε Υπουργό Υγείας, όσο και στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, χωρίς όμως όπως η καταγγείλασα ανέφερε, αυτές να τύχουν διερεύνησης.

Στα συμπεράσματα της η  Επίτροπος Διοικήσεως,  επισημαίνει  πως  ο πρώτιστος σκοπός της τοποθέτησής της για το θέμα, είναι η καταγραφή του τρόπου διερεύνησης των καταγγελιών τους από την κατά περίπτωση Αρμόδια Αρχή, ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα, αναφορικά με το αν αυτή έχει προβεί στη λήψη τέτοιων μέτρων και στην εισαγωγή τέτοιων διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπίζει κατά νόμο οποιαδήποτε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο τής υποβληθεί. Επισημαίνεται επίσης πως την ευθύνη στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχληση και υπενθυμίζει ότι η μη σωστή διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων καθιστά την εργοδοτική πλευρά συνυπεύθυνη και συνεργό του δράστη στις περιπτώσεις που το αδίκημα τελικά αποδειχτεί. 

Επιμέλεια: Ι. Μάντζιηπα 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Νέα άφιξη μεταναστών: Πού εντοπίστηκαν - Σε κινητοποίηση οι Αρχές  



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top