ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Μεταφορών: Το 'α τρίμηνο του έτους η εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

Υπουργείο Μεταφορών:  Το 'α τρίμηνο του έτους η εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού

Εντός χρονοδιαγράμματος η εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, ολοκληρώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 , αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, μετά από το επιτυχημένο ξεκίνημα της διαγωνιστικής διαδικασίας και έναν εντατικό γύρο δέουσας επιμέλειας και διαβούλευσης με τους υποψήφιους διαχειριστές, το μεγάλο έργο της Κύπρου για το 2015 υλοποιείται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

 

Προσθέτει ότι η εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού είναι ένα έργο με σημαντικές ωφέλειες τόσο για την οικονομία όσο και για τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να εκσυγχρονίσει το πρώτο της λιμάνι, μετατρέποντάς το σε έναν στρατηγικό, αποδοτικό διαμετακομιστικό κόμβο στη Μεσόγειο και ένα υπόδειγμα αναπτυξιακής διαδικασίας για το νησί.

 

Οι κύριοι στόχοι, όπως αναφέρεται, της εμπορικοποίησης είναι τρεις: 1) ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των συστημάτων του Λιμένα Λεμεσού, καθώς και η υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών τόσο στο επίπεδο των υπηρεσιών όσο και στις συνθήκες ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, 2) η αύξηση της αξίας του λιμανιού στην οικονομία μέσω ενός συνδυασμού διαφανούς συστήματος ταριφών και αποδοτικής λειτουργίας που επιφέρει βελτίωση και μείωση του κόστους και 3) η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία του λιμανιού.

 

Τα οικονομικά οφέλη, προστίθεται, της εμπορικοποίησης είναι επίσης πολλαπλά: α) η αμοιβή που δίνεται προκαταβολικά β) ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα για το δημόσιο με τη μορφή ποσοστού των εσόδων του διαχειριστή με ελάχιστη καθορισμένη αμοιβή, το οποίο θα επιτρέπει στο κράτος να συμμετέχει πλήρως σε κάθε αύξηση εσόδων του λιμανιού γ) η μετακίνηση του κόστους κάθε κεφαλαιουχικής και λειτουργικής δαπάνης στον διαχειριστή, δ) τα έσοδα από τη φορολόγηση των διαχειριστών, αλλά και οφέλη από την πρόσθετη απασχόληση που θα προκύψει από την αύξηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του Λιμένα Λεμεσού.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο ιδιοκτήτης των στρατηγικών υποδομών του λιμανιού καθώς παραχωρεί μόνο τις λειτουργικές δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόοδος του έργου μέσα στο 2015 είναι στο πλαίσιο των στόχων του Υπουργείου και της συμβουλευτικής επιτροπής. «Η εμπορικοποίηση παραμένει σε τροχιά υλοποίησης και εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, υποκείμενη σε μια αυστηρή και διαφανή διαδικασία: Οι Προτιμώμενοι Πλειοδότες, όλοι με επαρκή επαγγελματική και οικονομική δυνατότητα και ουσιαστική, μακρόχρονη πείρα στον λιμενικό κλάδο, πρόκειται να επιλεγούν πριν το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2016 σύμφωνα με την έως τώρα διαδικασία», αναφέρεται.

 

Η διαδικασία προεπιλογής ήταν εξαντλητική και ίδια για όλους και εστιάστηκε στην εμπειρία λειτουργίας, την οικονομική ευρωστία και την κλίμακα των δραστηριοτήτων. «Όλες οι εταιρείες που προεγκρίθηκαν είναι επαγγελματίες διαχειριστές λιμένων, οικονομικά εύρωστες και με σημαντική εμπειρία σε σχετικά, παρόμοια έργα στον λιμενικό κλάδο», αναφέρεται

 

Αναφορικά με με το νέο καθεστώς των ταριφών, η ανακοίνωση σημειώνει πως στο πλαίσιο της διαδικασίας αναβάθμισης των λειτουργιών του Λιμένα Λεμεσού, τίθεται σε ισχύ από την Αρχή Λιμένων Κύπρου νέο πλαίσιο χρεώσεων της εμπορικής χρήσης του, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την ημερομηνία κατά την οποία οι διαχειριστές αναλαμβάνουν τη λειτουργία του λιμανιού.

Το νέο πλαίσιο ταριφών, σημειώνεται, στηρίζεται στην απλοποίηση και τη διαφάνεια, στοχεύει δε στην προαγωγή της λειτουργικής αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του Λιμένα Λεμεσού φέρνοντάς τον εγγύτερα στον ανταγωνισμό αλλά και τις διεθνείς πρακτικές της αγοράς.

Συγκεκριμένα, υπό το νέο σύστημα υπάρχουν λιγότερες κατηγορίες ταριφών και ο μηχανισμός της τιμολόγησης απλοποιείται καθώς οι χρεώσεις ενοποιούνται σε μία συγκεντρωτική ταρίφα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, όπου κυριαρχούν πολλαπλές ταρίφες και στοιχεία κόστους, το νέο πλαίσιο ταριφών είναι απλό και διαφανές. Αυτό αναμένεται να μειώσει τα κόστη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι.

Παράλληλα, οι δομές χρεώσεων επανασχεδιάζονται ώστε να μεγιστοποιείται η αξία των υποδομών, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του λιμανιού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αξία και μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία.

Επιπλέον, έχει διασφαλιστεί ότι οι ταρίφες δεν αυξάνονται με το νέο σύστημα, ενώ, την ίδια στιγμή ο νέος διαχειριστής υποχρεούται να εφαρμόσει έναν τριετή μηχανισμό εξισορρόπησης ο οποίος θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

 

Στο πλαίσιο της εμπορικοποίησης εξελίσσεται ομαλά και η μετατροπή της Αρχής Λιμένων Κύπρου από ιδιοκτήτη και διαχειριστή λιμένων σε έναν σύγχρονο εκμισθωτή και μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή στα πρότυπα των αντίστοιχων στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναδιάρθρωση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και μετά από αρκετές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αντιμετωπίζονται τα σχετικά θέματα.

Τέλος, έχει ολοκληρωθεί ένα αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο περιφρουρεί τις λειτουργίες του λιμανιού υπό τους παραχωρησιούχους, και η Αρχή Λιμένων Κύπρου θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες με τις τελικές διοικητικές απαιτήσεις ώστε αυτό να επισημοποιηθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τη μητέρα του Θανάση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top