ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ: Να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση πυκνοκατοικημένες περιοχές ψηλής αξίας

ΔΗΣΥ: Να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση πυκνοκατοικημένες περιοχές ψηλής αξίας

Πυκνοκατοικημένες περιοχές με ψηλή αξία θεωρεί ο ΔΗΣΥ πως θα πρέπει να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρει πως κάτι τέτοιο αφενός θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 100.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και αφετέρου θα μειώσει το κόστος της λύσης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του Δήμου της κατεχόμενης Κυθρέας και των 6 γύρω χωριών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κυθρέας Πέτρο Καρεκλά, είπε ότι κατανοεί τον πόθο των προσφύγων για επιστροφή της περιοχής τους υπό ε/κ διοίκηση, ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες και όλες οι περιοχές να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση.

«Δεχτήκαμε το 1977 μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και θα υπάρχει μια ζώνη που δεχτήκαμε ότι θα υπάρχει από Τ/κ. Άρα αναπόφευκτα κάποια χωριά μας, κάποιες περιοχές θα είναι κάτω από τ/κ διοίκηση», είπε.

Αναφέροντας πως έχει μεγάλη ωστόσο σημασία το ποιες περιοχές θα επιστραφούν, καθώς «επηρεάζει και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, αλλά και το θέμα του περιουσιακού και του κόστους της λύσης», σημείωσε ότι όπως τόνισε και στο Δήμαρχο Κυθρέας, ο ΔΗΣΥ έχει θέσει τόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και στις επαφές με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δύο βασικές αρχές.

«Αν δώσουμε σημασία στην επιστροφή περιοχών που ήταν πυκνοκατοικημένες από τη μια θα δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση πέραν των 100.000 προσφύγων και δεύτερο οι περιοχές που θα επιστραφούν να είναι ψηλής αξίας», εξήγησε.

«Και θεωρούμε ότι πυκνοκατοικημένες περιοχές, που ήταν οικιστικές με αναπτύξεις το 1974 έχουν και το δεύτερο κριτήριο της ψηλής αξίας», συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι αν αυτές οι δύο αρχές ληφθούν υπόψη στη συζήτηση του εδαφικού, από τη μια θα επιτευχθεί η επιστροφή πέραν των 100.000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση και από την άλλη θα μειωθεί αισθητά το κόστος του περιουσιακού.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ό,τι αφορά οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν νούμερα και πρόσθεσε πως το σίγουρο είναι για πρώτη φορά και σε αυτό το θέμα η κυπριακή Κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με πολύ υπεύθυνο τρόπο.

«Ενώ ενώπιον του κυπριακού λαού τα τελευταία 41 χρόνια έχουν υποβληθεί διάφορες ιδέες και διάφορα σχέδια για λύση ουδέποτε σοβαρά έχουμε μελετήσει το οικονομικό σκέλος», ανέφερε, και συνέχισε λέγοντας ότι «και με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, κλήθηκαν να κάνουν μελέτες το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα».

«Και είναι δύο τα θέματα», εξήγησε, «το ένα είναι το τι χρειάζεται στο μεταβατικό στάδιο που θα μετατρέψουμε ένα ενιαίο κράτος σε δικοινοτικό διζωνικό ομοσπονδιακό και αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τα δημοσιονομικά του ομοσπονδιακού κράτους και όπου θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο δημοσιονομικά κράτος που δεν θα γεννά και θα αναπαράγει ελλείμματα εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της χώρας».

«Και από την άλλη», συνέχισε, «τόσο τα κόστη για τις υποδομές που χρειάζονται (οδικό δίκτυο, αποχετεύσεις) που χρειάζονται με την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά και τα τυχόν κόστη που θα υπάρξουν από τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες στο θέμα του περιουσιακού».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι σωστή η θέση «να μην περιμένουμε πολλά δισεκατομμύρια από τρίτους για τη λύση του Κυπριακού», λέγοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το επιχείρημα είναι σημαντικό όπλο στα χέρια της ε/κ πλευράς, έτσι ώστε να προσπαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πετύχει τέτοια διευθέτηση του περιουσιακού και τέτοια συμφωνία στο εδαφικό που θα μειώνει αισθητά το κόστος του περιουσιακού.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Καρεκλάς είπε ότι κατά τη συνάντηση τονίστηκε από την πλευρά του Δήμου της κατεχόμενης  Κυθρέας, καθώς και των 6 γύρω χωριών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, η ανάγκη όπως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να μην καθιστά του Κύπριους πολίτες δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίους πολίτες και να απαλλάσσει την Κύπρο από το βραχνά της κατοχής και της παρουσίας χιλιάδων εποίκων και στρατευμάτων.

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι οι εκπρόσωποι της περιοχής της κατεχόμενης Κυθρέας αναγνωρίζουν την ανάγκη για έντιμους συμβιβασμούς για να λυθούν διάφορα προβλήματα μετά από 42 χρόνια κατοχής, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζονται σε μόνιμη βάση οι αρχές λύσης του Κυπριακού και οι αρχές και αξίες της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για διάφορα αρνητικά και τετελεσμένα που παρατηρούνται στην περιοχή της Κυθρέας από το 1974 και μετά, όπως η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι φοβερές καταστροφές που έχει υποστεί το δομημένο και φυσικό περιβάλλον με τον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας να έχει στερέψει και υπέδειξε πως με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να τονίζεται η ανάγκη για προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top