ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Με φόντο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, πραγματοποιείται σήμερα, (15/3), στη Λευκωσία η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο άντρες θα συναντηθούν το γύρω στις 10:00, το πρωί της Τρίτης, (15/3), στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η νέα συνάντηση για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αποφασιστεί στις 7 Μαρτίου, όταν το μπλοκ των 28 είχε συναντηθεί με την τουρκική πλευρά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι 28 συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε πολίτη της Συρίας που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων.

Επίσης, συμφώνησαν να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς τη χώρα, αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και «να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015».

Η θέση της Κυβέρνησης 

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένει άσκηση πιέσεων από τον Ντόναλντ Τουσκ. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστουδουλίδης, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία χαιρετίζει την ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων από τον Ντόναλντ Τουσκ. «Θεσμικά», ανέφερε, «αυτή είναι η ορθή διαδικασία, αφού ο Τουσκ εκπροσωπεί τα 28 κράτη-μέλη».

Τόνισε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και με δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη.

«Αν επιθυμεί η Τουρκία να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «εναπόκειται μόνο σε αυτή να εκπληρώσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, όπως περιλαμβάνονται ξεκάθαρα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του Οκτωβρίου του 2015».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top