ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΡΟΟΔΟΣ: Γεμάτο πετρώματα που βρίσκονται κάτω από τους Ωκεανούς!

ΤΡΟΟΔΟΣ: Γεμάτο πετρώματα που βρίσκονται κάτω από τους Ωκεανούς!

Το Τρόοδος αποτελεί το μοναδικό πλήρες κομμάτι ωκεάνιου φλοιού που βρίσκεται σήμερα στην επιφάνεια.

Αυτό τονίζεται σε ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου» (03/04) για την οροσειρά της Κύπρου, με αφορμή την ένταξή της στα Παγκόσμια Γεωπάρκα. Πιο συγκεκριμένα, το Τρόοδος είναι το 69ο στην Ευρώπη και το 120ο παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται πολύ σημαντική καθώς συνεπάγεται διεθνή προβολή.

Στο ρεπορτάζ του συνάδελφου Βάσου Βασιλείου τονίζεται ότι από τον Κουτραφά μέχρι και τον Όλυμπο (η πιο ψηλή κορφή του Τροόδους) απαντά κάποιος πετρώματα που βρίσκονται κάτω από τους ωκεανούς.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης δρ Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τα πετρώματα του Τροόδους αναδύθηκαν στη σημερινή τους θέση μέσω πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών και μεγάλο τους τμήμα διαβρώθηκε.

Ως αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κωνσταντίνου, στην κορυφή του Τρόοδους μπορεί να βρει κάποιος πετρώματα του ανώτερου μανδύα της Γης.

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ανέφερε ότι η διαφορική ανύψωση των πετρωμάτων είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη και εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού, χρωμίου και αμιάντου που σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και συνεπώς δεν θα ήταν προσβάσιμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top