ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί ήττα της Κυβέρνησης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί ήττα της Κυβέρνησης

Στα θετικά της ολομέλειας της Πέμπτης(14/04) καταγράφεται η ψήφιση της νομοθεσίας για τον μαυροπινακισμό των μιζαδόρων εργολάβων επισημαίνει σε ανακοίνωση τύπου το Κίνημα Οικολόγων.

Σε ανακοίνωση τύπου του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρει πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η Βουλή κατάφερε – έστω και την τελευταία στιγμή – να εγκρίνει νόμους που είναι προς το συμφέρον του πολίτη, που αποκαθιστούν την αδικία του κουρέματος των καταθέσεων και απαμβλύνουν τις επιπτώσεις από τις κακές τραπεζικές πρακτικές (π.χ. τοκογλυφία – αξιόγραφα)».
 
Επίσης σημειώνεται ότι έστω και την ύστατη ώρα, η Βουλή ψήφισε νόμους που ενδυναμώνουν τον κοινωνικό έλεγχο των πολιτικών και των άλλων αξιωματούχων του κράτους (π.χ. Πόθεν Έσχες και Ασυμβίβαστο).
 
Στα θετικά της ολομέλειας της Πέμπτης(14/04) καταγράφεται η ψήφιση της νομοθεσίας για τον μαυροπινακισμό των μιζαδόρων εργολάβων.
 
Ήταν τιμή για την Κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών το γεγονός ότι η συνεδρίαση είχε έντονο το χρώμα της παρέμβασης μας, αφού ένα σημαντικό μέρος των προτάσεων νόμου και των τροπολογιών που εγκρίθηκαν προήλθαν από τον έναν και μοναδικό βουλευτή μας, τον κ. Γιώργο Περδίκη.
 
Συγκεκριμένα το Κίνημα Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών αναφέρει πως: 
 
Η ποινικοποίηση της παροχής δανείων με υπερβολικά επιτόκια, δηλαδή της τοκογλυφίας από τις τράπεζες, αποτελεί πρόταση δική μας και θα δώσει σημαντικές ανάσες στους δανειολήπτες παρά την προσθήκη από την πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, τροπολογίας που μετριάζει τις επιπτώσεις στις τράπεζες.
Από δική μας τροπολογία οι 48 δόσεις των οφειλών προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγιναν 60, ενώ δόθηκαν και επιπλέον διευκολύνσεις σε ευάλωτους οφειλέτες.  Έτσι θα αποφευχθούν οι διώξεις και η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων.
Με δική μας τροπολογία βελτιώθηκε η πρόταση νόμου για το συμψηφισμό των δανείων κατόχων αξιογράφων.
Βελτιώθηκε και εγκρίθηκε – παρά το αρχικό παρασκήνιο – ο νόμος για τον μαυροπινακισμό των εργολάβων μιζαδόρων. Ο νόμος πλέον, θα αποκλείει τους εργολάβους και τις εταιρείες που παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες από διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
Η εφαρμογή του Πόθεν Έσχες στους πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους και ο έλεγχος των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και των συζύγων και των τέκνων, θα προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ένα από τα εννέα νομοθετήματα για το πόθεν έσχες ήταν δικό μας.
Η νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης. Με την πρόνοια αυτή δεν θα στοχοθετούνται οι επίδοξοι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης, σαν να είναι εν δυνάμει εγκληματίες. Με δική μας τροπολογία αφαιρέθηκε η πρόνοια για την απαίτηση λευκού ποινικού μητρώου από τους καλλιεργητές.
Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει με άλλα κόμματα για τη γυναικεία ποσόστωση στο διορισμό διοικητικών συμβουλίων σε ημικρατικούς οργανισμούς.
Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για το ασυμβίβαστο.
Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου που καταθέσαμε με άλλα κόμματα για το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων.
 
Σίγουρα η Βουλή θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, αλλά έστω και την ύστατη ώρα έγιναν Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισηγήσεις που θα βοηθήσουν τον Κύπριο πολίτη.
 
Το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν την τελευταία στιγμή αποτελεί μελανό σημείο. Ευθύνη έχουν τα μεγάλα κόμματα που εσκεμμένα κωλυσιεργούσαν.
 
Έτσι δημιουργείται ο κίνδυνος της αναπομπής των προτάσεων νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ακόμα και της απευθείας αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που θα καταστήσει τους νόμους ανενεργούς.
 
Ελπίζουμε η νέα Βουλή να κάνει περισσότερα από ότι η απερχόμενη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top