ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: «Μόνο στην Κύπρο, μας καλούν να κάνουμε σημαία του αγώνα μας το άδικο»

Γ. Λιλλήκας: «Μόνο στην Κύπρο, μας καλούν να κάνουμε σημαία του αγώνα μας το άδικο»

Στην παγκόσμια ιστορία οι λαοί, έχυσαν ποτάμια αίμα για να ανατρέψουν την αδικία και να επικρατήσει το δίκαιο ανάφερε σχετικά με την λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Κάνοντας σήμερα ένα απολογισμό για τα αποτελέσματα των συνομιλιών και της ακολουθούμενης πολιτικής, οδηγούμαστε δυστυχώς, σε τραγικά συμπεράσματα. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων έχει πλέον χρεοκοπήσει, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο μνημόσυνο ηρώων της Παναγιάς ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Και εδώ είναι οι ευθύνες της δικής μας πλευράς είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν, αυτοί που υποστηρίζουν την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, πως αυτή η πολιτική δεν οδηγούσε σε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας για να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Αντίθετα αυτή η πολιτική συνέχισε,  επιτρέπει στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως είναι τραγικό να ακούμε πολιτικούς ηγέτες να αναφέρονται σε άδικη λύση την οποία, όμως, παροτρύνουν το λαό να αποδεχθεί ως τη μόνη ρεαλιστική. 

Πρόσθεσε δε, πως στην παγκόσμια ιστορία, οι λαοί  έχυσαν ποτάμια αίμα για να ανατρέψουν την αδικία και να επικρατήσει το δίκαιο. 

«Μόνο στην Κύπρο μας καλούν να κάνουμε σημαία του αγώνα μας το άδικο», συμπλήρωσε. 

Εκτίμησε ακόμη πως μέσα στις  σημερινές δεδομένες συνθήκες και με το πλαίσιο διεξαγωγής των συνομιλιών δεν υπάρχουν προοπτικές για μια λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση.

 Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είπε, «είτε θα οδηγηθούμε σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε σε ένα νέο αδιέξοδο».  Αυτή τη φορά, όμως, το αδιέξοδο ενδεχόμενα, εκτίμησε να δημιουργήσει νέα αρνητικά δεδομένα για την εθνική μας υπόθεση, σημειώνοντας πως «από λάθη δικά μας επιτρέψαμε στην Τουρκία και στους συμμάχους της να εδραιώσουν στη διεθνή κοινότητα την αντίληψη πως το Κυπριακό είναι μια διακοινοτική διαφορά». 

Της επιτρέψαμε συνέχισε ακόμα, «να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος με επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στο ψευδοκράτος αλλά και με προσκλήσεις  στον κατοχικό ηγέτη να επισκεφθεί ξένες πρωτεύουσες».

Πρόσθεσε ακόμη πως με αυτά τα δεδομένα, στην περίπτωση ενός αδιεξόδου ελλοχεύουν δύο κίνδυνοι: «είτε η διεθνής κοινότητα να θεωρήσει το Κυπριακό ως μη επιλύσιμο και να σταματήσει να ασχολείται με αυτό, είτε να κρίνει πως αφού οι δύο κοινότητες δεν τα βρίσκουν, θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη μορφή λύσης, όπως το παράδειγμα του Κοσόβου ή της Ταϊβάν». 

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι προβλεπτοί και θα έπρεπε, να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού και μελέτης στο Εθνικό Συμβούλιο είπε ο κ. Λιλλήκας , προσθέτοντας πως αντί τούτου, “ διαλύσαμε κι αυτό το Εθνικό Συμβούλιο που αποτελούσε το μόνο σώμα συλλογικού προβληματισμού και που, με σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να πετύχει και την ποθητή ενότητα”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σημείωσε πως επιθυμούμε  λύση το συντομότερο δυνατό αλλά λύση που να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και όχι να τα νομιμοποιεί. 

«Μπορούμε να πετύχουμε λύση που να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας, να εγκαταλείψουμε τις αυταπάτες, τα φοβικά σύνδρομα και να διεκδικήσουμε το δίκαιο». 

Οι λαοί συνέχισε,  έχυσαν ποτάμια αίματος για να κερδίσουν την Δημοκρατία και την Ελευθερία, προσθέτοντας πως για μας η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη παραμένουν ιδανικά στα οποία αξίζει να πιστεύουμε και για τα οποία αξίζει να αγωνιζόμαστε και να θυσιαζόμαστε αν χρειαστεί. 

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους ήρωες των οποίων σήμερα τιμούμε τη μνήμη. Κι αυτό το χρέος θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας. 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top