ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πραξικόπημα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την Τουρκία, λέει ο Ι.Κασουλίδης στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Το πραξικόπημα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την Τουρκία, λέει ο Ι.Κασουλίδης στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Το πραξικόπημα, στην Τουρκία, δεν αποτελεί άλλοθι της Άγκυρας για να προχωρήσει σε ενέργειες που αντιβαίνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, τόνισε σε παρέμβασή το προς το Συμβούλιο των 28 της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά από τα γεγονότα του Ιουλίου η ΕΕ στάθηκε στο πλάι της Τουρκικής κυβέρνησης, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την αντιευρωπαϊκή ρητορική που υιοθετείται από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους και τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει ακόμη και να εκβιάζει την ΕΕ σε καίρια θέματα όπως το μεταναστευτικό. 

"Η ΕΕ", τόνισε, "πρέπει να ενεργεί και να υπερασπίζεται τις αξίες και τις πολιτικές της με θάρρος και αποφασιστικότητα".  "Εξάλλου αυτό οφείλουμε τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στους Τούρκους πολίτες", κατέληξε.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμη την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται για επίτευξη λύσης, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Ι.Κασουλίδης εξήγησε στου ομολόγους του την ανάγκη όπως η επανενωμένη Κύπρος λειτουργεί ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος εντός της Ένωσης, χωρίς παραμονή ξένων στρατευμάτων και χωρίς εγγυήσεις που να δίδουν επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες. 

"Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ξεχωριστά", υπογράμμισε, "οφείλουν να συμβάλουν με απτό τρόπο ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας έτσι ώστε να ενεργήσει εποικοδομητικά και με σύνεση για επίλυση των ζητημάτων που άπτονται του κεφαλαίου της ασφάλειας".
        
Το απόγευμα ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. 
 
Χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι με θέμα τις διατλαντικές σχέσεις.


Από KYΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top