ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Ο Ερντογάν ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις προκλητικές του δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ούτε ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα "A Haber" ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας είπε:

«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα.

Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο...Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. Η  Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε...Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς σήμερα οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων ανακοίνωσαν στο Στρασβούργο ότι προτίθενται να κατεβάσουν την Πέμπτη ψήφισμα προς ψηφοφορία με την οποία θα ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας, καθώς «τα στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Κλιμάκωση των προκλήσεων

Οι νέες προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, που πλέον φτάνει στο σημείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης προστίθενται στην αλυσίδα των δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων και τις προτροπές του προς την τουρκική νεολαία να ερευνήσει το ζήτημα .

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα απευθυνόμενος σε κοινοτάρχες στην Άγκυρα, όπου είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Συνθήκη και τις επιταγές της.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο», είχε πει τότε και είχε προσθέσει: « Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

«Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Λωζάνη. Αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο; Ας αναρωτηθούμε. Εγώ θέλω οι νέοι να είναι σαν τους μελισσοκόμους» είχε πει χαρακτηριστικά.

Και συνέχιζε τότε: «Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία; Το Εθνικό Συμβόλαιο το έφερε ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι. Αυτό το Εθνικό Συμβόλαιο που αφορά στη Δύση μέχρι την Ανατολή πότε ξεκίνησε; Δεν υπάρχει εδώ ημερομηνία; Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα».

«Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν» είχε προσθέσει τότε  ο «σουλτάνος», «τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο που ήμασταν και που βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν;  Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μπαίνοντας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Φαίνεται πως σκοπός ήταν να βάλουν την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο και να ξεχάσουμε μία χιλιετία Σελτζουκικού και Οθωμανικού παρελθόντος που υπήρχε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική περιοχή» είχε καταλήξει.

Από protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top