ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κουγιάλης: «Ιδιαίτερα επωφελή για την Κύπρο η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ»

Ν. Κουγιάλης: «Ιδιαίτερα επωφελή για την Κύπρο η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ»

Σημαντική και ιδιαίτερα επωφελή για την Κύπρο χαρακτηρίζει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης τη Συμφωνία για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, που θα υπογραφεί με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Τη Συμφωνία, και το συνακόλουθο Σχέδιο Δράσης που προβλέπεται, θα υπογράψουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, στις 8 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην παρουσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η τριμερής συμφωνία έχει στόχο την προστασία της Μεσογείου. Όπως εξήγησε, οι οικονομίες των τριών χωρών βασίζονται – σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό – στο υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

«Η δική μας οικονομία έχει ως βασικό πυλώνα τον τουρισμό, άρα είναι υποχρέωση να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής» είπε. Συμπλήρωσε ότι ένα περιστατικό ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή δεν αφορά μόνο μια χώρα, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

«Για αυτό και αποφασίσαμε μαζί οι τρεις χώρες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» συνέχισε ο κ. Κουγιάλης. Είπε ότι οι τρεις χώρες αποφάσισαν να συνομολογήσουν αυτή τη συμφωνία και το Σχέδιο Δράσης, το οποίο προνοεί την κινητοποίηση εξοπλισμού, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση οποιουδήποτε ανεπιθύμητου περιστατικού ρύπανσης.

«Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για εμάς, κυρίως την Κύπρο που δεν διαθέτει τον εξοπλισμό και τα μέσα» στο βαθμό που διαθέτουν οι άλλες χώρες, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι στην περιοχή υπάρχει μια εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες, ενώ και η κίνηση των πλοίων στη Μεσόγειο είναι αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου «δημιουργούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο περιστατικό», κατέληξε ο Υπουργός.

Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση πτητικών ή πλωτών μέσων, ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμών, ενώ περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η συνεννόηση για τις κινήσεις και αρμοδιότητες των τριών Κέντρων Συντονισμού, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top