ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: 'Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες'

Κοτζιάς: 'Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες'

Στην εκτίμηση ότι το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ θα έχει λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Αθήνα θα υποβάλει μέσα στον Φεβρουάριο πακέτο συνολικής λύσης ενώ σημείωσε ότι «στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική που δημιουργείται μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πΓΔΜ και υποστήριξε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και το συνολικό συμφέρον της περιοχής να λυθεί το ζήτημα.
Αναφορικά με το πακέτο λύσης που θα καταθέσει η Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν θα είναι ένα κείμενο το οποίο θα περιέχει μόνο τις ελληνικές θέσεις αλλά ούτε και ένας έτοιμος συμβιβασμός. «Θα είναι ένα κείμενο που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε», τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι περισσότερες από εκατό χώρες κάνουν χρήση του ονόματος Μακεδονία και σημείωσε ότι σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν λυθεί «διεθνώς, θα μείνει ένα σκέτο “Μακεδονία” και έτσι δεν θα υπάρχει όφελος και στις διμερείς μας σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα συλλαλητήρια ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα και υπογράμμισε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό. «Υπάρχουν απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από άλλη σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή αλλά να μην αφήσουμε να μας παγιδεύει», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top