ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέστρεψε σπίτι του ο Χριστοδουλίδης - Συγκίνηση στην παράδοση-παραλαβή του ΥΠΕΞ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Επέστρεψε σπίτι του ο Χριστοδουλίδης - Συγκίνηση στην παράδοση-παραλαβή του ΥΠΕΞ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε το μεσημέρι τα νέα του καθήκοντα από τον Ιωάννη Κασουλίδη, λέγοντας ότι αισθάνεται πως επιστρέφει στο σπίτι του. Για τον απερχόμενο Υπουργό, ανέφερε ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης τίμησε το αξίωμα και την πολιτική ζωή της Κύπρου όσο λίγοι, εισάγοντας έναν καινοτόμο πολιτικό πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στον «παράλληλο βίο» των δύο ανδρών, σε ό,τι αφορά την πολιτική τους σταδιοδρομία και είπε ότι ο νέος Υπουργός «έρχεται εδώ σαν έτοιμος από καιρό». Αποχαιρέτισε με το ρητό που έλεγαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες «Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες», δηλαδή «εμείς θα γίνουμε καλύτεροι».

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή τη φορά νιώθει ότι πρόκειται για «ενδοοικογενειακή υπόθεση», προσθέτοντας ότι δεν διακατέχεται απλώς από τα τυπικά αισθήματα, αλλά από μια περηφάνεια παραδίδοντας στον νέο Υπουργό.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι ακολούθησε «περίπου βίο παράλληλο» με τον δικό του και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχα δηλώσει στον ίδιο ότι για να δεχτώ την πρόταση που μου έγινε τότε, να γίνω Υπουργός Εξωτερικών, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα την αποδεχτώ μόνο αν αποδεχτεί...να έρθει κάτω στο Υπουργείο σαν Διευθυντής του γραφείου μου» από τς Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, είπε ο κ. Κασουλίδης.

«Ο δρόμος εκεί άνοιξε για να κερδίσει την προσοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, να τον διορίσει Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του, στη συνέχεια Κυβερνητικό Εκπρόσωπο» είπε ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών.



Συμπλήρωσε ότι «ακολουθώντας ένα βίο περίπου παράλληλα με τον δικό μου, ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, ούτε εγώ θα ήμουν το 1997 Υπουργός Εξωτερικών, αν δεν περνούσαμε και οι δύο από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου».

Με τη σκληρή δουλειά του και την ενασχόληση με τα θέματα που σχετίζονται κυρίως με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης «έρχεται εδώ σαν έτοιμος από καιρό, με πλήρη γνώση του αντικειμένου» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα παράξει και άλλα επιτεύγματα ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η συλλογική δουλειά είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Υπουργείου.

Στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι επιστρέφει με ιδιαίτερή συγκίνηση στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά από τέσσερα χρόνια φυσικής απουσίας, για να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όντως επιστρέφω σε μέρη μεν γνώριμα, όμως αυτό που βαραίνει στη ζυγαριά είναι το συναίσθημα του χρέους και της ευθύνης που νιώθω πολύ έντονα, από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου ανακοίνωσε τις προθέσεις του» είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι πλεονέκτημα να αναλαμβάνει το Υπουργείο, στο οποίο εργάστηκε για χρόνια «από την άλλη, όμως, είναι και μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης, διότι γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι οι προκλήσεις και οι δύσκολες αποφάσεις δεν είναι κάτι σπάνιο ή ασύνηθες».

Αναφερόμενος στον Ιωάννη Κασουλίδη, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παίρνει σήμερα τη σκυτάλη «από έναν πρωταθλητή του ήθους, της εργατικότητας, της διπλωματικής ικανότητας», έναν άνθρωπο που τον διακρίνει «το ήθος, η πραότητα, η σύνεση, ο σεβασμός που επιδεικνύει στον καθένα, ο πλουραλισμός στη σκέψη, το ανοικτό μυαλό και το χάρισμα να ακούει τον συνομιλητή και να συζητά με όλους, διαφωνούντες και μη».

Είπε επίσης ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης «τίμησε αυτό το αξίωμα, όπως τίμησε και την πολιτική ζωή της Κύπρου όσο λίγοι» και «εισήγαγε έναν καινοτόμο πολιτικό πολιτισμό», ενώ «σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών από την κοινωνία, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης ξεχωρίζει».

«Παντού στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, ο κ. Κασουλίδης έχει τιμήσει την Κύπρο και, κυρίως, έχει αποκομίσει τεράστια πολιτικά και άλλα οφέλη για την ιδιαίτερη μας πατρίδα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος τέλος νέα του καθήκοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αισθάνεται ότι επιστρέφει στο σπίτι του, καθώς γνωρίζει τις θυσίες και τις προσωπικές δυσκολίες των διπλωματών, όπως γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες και τις προκλήσεις. Μέσα από συλλογική δουλειά και ομαδικότητα, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε με επιτυχία να τις αντιμετωπίσουμε, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top