logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Υπουργός Υγείας: 'Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από Ιατρικό Σύλλογο'

 02 Απρ 2018 Κοινωνία

Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η επιστολή ΠΙΣ για μη συμμετοχή σε έρευνα του ΟΑΥ, λέει ο Υπουργός Υγείας.

Η επιστολή του ΠΙΣ, με την οποία καλεί τα μέλη του να μην συμμετέχουν σε έρευνα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των εμπλεκομένων, ώστε να ετοιμαστεί η επικοινωνιακή στρατηγική, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Σε δηλώσεις, που μεταδόθηκαν από το ΓΤΠ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τόσο ο ΟΑΥ, όσο και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο πως «ως Υπουργείο Υγείας είμαστε εδώ, σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα ή εμπόδια, για να βοηθήσουμε στην ομαλοποίηση αυτής της προσπάθειας».

"Η επιστολή του ΠΙΣ δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ευελπιστώ ότι θα ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, διότι στο τέλος, εκείνο που παρατηρούμε ως Υπουργείο, είναι ότι γίνονται οι προσπάθειες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση προς το παρόν από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να μεσολαβήσει εάν του ζητηθεί, ο Υπουργός είπε πως, εάν χρειαστεί και του ζητηθεί από τον ΟΑΥ, θα το πράξει.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου σχολίασε ότι ο Οργανισμός είχε ενημερωθεί ότι ο ΠΙΣ δεν ανταποκρίνεται σε ερωτηματολόγιο των συμβούλων επικοινωνίας του Οργανισμού, γεγονός που για τον Οργανισμό «είναι ακατανόητο».

«Θα ζητήσουμε σίγουρα εξηγήσεις από τον ΠΙΣ. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τον πολίτη που οφείλουμε να κάνουμε, θα ήταν λάθος από πλευράς μας να μην ρωτήσουμε τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Δεν κατανοούμε πώς θα εμποδίσει τις διαβουλεύσεις μας, ή πώς δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση του ΠΙΣ από το να μην συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τις εξηγήσεις από τον ΠΙΣ», είπε ο κ. Αντωνίου. Σημείωσε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με την ηγεσία του ΠΙΣ, όπως προνοείται και από τη νομοθεσία.

Ακολούθως, σε σχέση με τη συνεργασία που προωθείται με το Ισραήλ για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «υπάρχει ένα προσύμφωνο συνεργασίας με το Ισραήλ. Τους επόμενους μήνες προγραμματίζουμε επίσκεψη στο Ισραήλ για να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία για τη χιαστί μεταμόσχευση». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει συναντίληψη και ενδιαφέρον και από τις δύο χώρες, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει τον τομέα των μεταμοσχεύσεων, διότι θα διευρύνει τις πιθανότητες να μπορεί κάποιος να γίνει λήπτης οργάνου για μεταμόσχευση.

Στο ερώτηση εάν θα συνεχίσουν να προωθούνται προγράμματα πρόληψης, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι βασικός για την πρόληψη. «Ο Προσωπικός Ιατρός θα είναι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή με τις υπηρεσίες υγείας και ο Προσωπικός Ιατρός θα μπορεί να συμβουλεύει τον ασθενή και ακριβώς θα προλαβαίνει και πιθανές ασθένειες, ούτως ώστε να μειώνεται και το κόστος που θα επιβαρύνεται το σύστημα στην ολότητά του», επεσήμανε. Διευκρίνισε ακόμη πως τα προγράμματα πρόληψης θα συνεχίσουν να σχεδιάζονται από το Υπουργείο Υγείας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που τηρούνται. Σε περιβάλλον ΓεΣΥ, η υλοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης θα γίνεται ευκολότερα και θα υπάρχει καλύτερος τρόπος παρακολούθησης τους μέσω της καταγραφής του στο Σύστημα Μηχανογράφησης, ανέφερε.

Όσον αφορά τη συμπερίληψη φαρμάκων στο Κρατικό Συνταγολόγιο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για την έγκριση των φαρμάκων και τη συμπερίληψή τους στο Κρατικό Συνταγολόγιο ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία με καθορισμένα κριτήρια. «Υπάρχει μια Επιτροπή η οποία αξιολογεί τα φάρμακα και την αποτελεσματικότητά τους, αποφασίζει και εκδίδει άδεια για την κυκλοφορία του φαρμάκου. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για την έγκριση και την κυκλοφορία των φαρμάκων, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι ο τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμάκων έχει αλλάξει πρόσφατα και από 1η Ιουνίου θα υπάρχει μείωση 10% στις τιμές. Και για τη μείωση των τιμών υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα «καλάθι» στο οποίο είναι κάποιες χώρες με χαμηλές, μεσαίες και ακριβές τιμές, καθορίζοντας με βάση συγκεκριμένη φόρμουλα, τις τιμές των φαρμάκων.

Κληθείς να πει εάν αυτή θα είναι η τελευταία μείωση ή εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές θα αξιολογούνται κάθε χρόνο.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς των οργανωμένων φαρμακοποιών, σύμφωνα με τους οποίους οι μειώσεις των τιμών θα επηρεάσουν τη δουλειά τους, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «ήταν πάγιο αίτημα πρώτα από όλα των φαρμακοποιών, και υπήρχε μια έντονη διαμαρτυρία ότι τα φάρμακα στην Κύπρο είναι ακριβά και ότι ο κόσμος δυστυχώς καταφεύγει στα κατεχόμενα ή αγοράζει από την Ελλάδα.

"Οπότε το να μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων είναι πρώτα από όλα προς όφελος και των ίδιων των φαρμακοποιών. Επίσης, το πιο σημαντικό, κατ’ εμένα, είναι ότι οι τιμές των φαρμάκων αφορούν πρωτίστως τους ασθενείς και όχι τους φαρμακοποιούς ή οποιουσδήποτε άλλους, άρα αυτό ωφελεί τους ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτά τα φάρμακα, τα οποία κατά γενική ομολογία ήταν ακριβά", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι πριν αποφασιστεί η μείωση, είχε γίνει διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, είχαν συμφωνήσει από το 2015 τη διαδικασία που θα ακολουθείτο. "Είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως με τον καθορισμό της τιμής, που έχει αλλάξει, το ‘καλάθι’ που ‘μπαίνουν μέσα’ οι τιμές από άλλες χώρες για να καθορίζεται η τελική τιμή", ανέφερε.

"Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χονδρέμπορους, διότι η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές προέκυψε από τους εισαγωγείς. Υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των φαρμακοποιών. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι όταν πέσει η τιμή, βάσει της οποίας υπολογίζεται το ποσοστό, μειώνονται τα εισοδήματά τους, αλλά αυτό προήλθε κατόπιν διαβούλευσης", συνέχισε ο κ. Αντωνίου.

Εξήγησε ότι ήταν και συμφωνημένο, το πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μείωση. "Είχε συμφωνηθεί από τον Γενάρη όταν είχαν καταλήξει, ότι θα δοθεί μια παράταση τριών μηνών για να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Δημοσιεύθηκε 1η Μαρτίου και θα ισχύσει 1η Ιουνίου. Άρα έχουν τηρηθεί όσα συμφωνήσαμε στη διαβούλευση. Τονίζω το σημαντικό είναι ότι η μείωση αφορά στον ασθενή πρωτίστως", κατέληξε.

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.