ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Διοικήσεων: 'Υπερβαίνει τις εξουσίες που έχει ο Γενικός Ελεγκτής'

Επίτροπος Διοικήσεων: 'Υπερβαίνει τις εξουσίες που έχει ο Γενικός Ελεγκτής'

Επικρίσεις κατά Ελεγκτή ότι πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού προστασίας των πολιτών, διατυπώνει η Λοττίδου.

Η επιμονή του Γενικού Ελεγκτή να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο "ένα μόνο έχει σκοπό, να πλήξει την ανεξαρτησία του θεσμού προστασίας των πολιτών και εγώ δεν έχω δικαίωμα να το επιτρέψω", αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Λοττίδου, με αφορμή αναφορές του Ελεγκτή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Επίτροπος αρνείται συστηματικά να αποδεχθεί τον έλεγχό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα τεθεί θέμα από την Υπηρεσία του προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Στην γραπτή της δήλωση η κ. Λοττίδου αναφέρει ότι ως Ανεξάρτητος Προσωποπαγής θεσμός ελέγχου της νομιμότητας οφείλει να προστατέψω την ανεξαρτησία του θεσμού και να μην συνδράμει σε οποιαδήποτε παρανομία .Προσθέτει ότι επέτρεψε απρόσκοπτα σε δημοσιονομικό έλεγχο στο Γραφείο της όμως δεν είχε δικαίωμα να επιτρέψει διαχειριστικό έλεγχο με πρόσβαση σε κάθε φάκελο και ενημέρωση για το σύνολο των υποθέσεων που εν έκαστος των λειτουργών κατέχει καθώς και το χρονικό διάστημα διεκπεραίωσης σε αυτό.

"Ο περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμος δεν επιτρέπει την παροχή πληροφοριών που υπέπεσαν στην αντίληψη μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Ο Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Ανεξάρτητος Θεσμός δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που σύμφωνα με τον Νόμο για παροχής στοιχείων στο Γενικό Ελεγκτή υποχρεούνται να δώσουν τέτοιες πληροφορίες.

Ως Ανεξάρτητος Θεσμός που ελέγχει την νομιμότητα δεν θα μπορούσα να παρανομήσω παραβιάζοντας το απόρρητο των πληροφοριών που έχω από τους παραπονούμενους", αναφέρει η Επίτροπος.

Προσθέτει ότι η ερμηνεία του Νόμου έχει δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος "αρνείται να την δεχθεί και την αγνοεί" . "Οποιαδήποτε όμως άλλη ερμηνεία από τον ίδιο, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και κυρίως χωρίς νομικό υπόβαθρο να το πράξει, υπερβαίνει τις εξουσίες που ο ίδιος έχει", αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδου, προς την Ανεξαρτησία του Θεσμού και της απειλής που έχει δεχθεί, όπως αναφέρει, το «ΙΟΙ» INTERNATIONAL OMBUDSMAN INSTITUTE έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στήριξης.

Σημειώνει ότι στην επιστολή στήριξης του ΙΟΙ "έχει τονισθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης της κρίσης της Επιτρόπου επεμβαίνει στην Ανεξαρτησία της και αν αυτό γίνει θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top