ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλέπει την Τζεν Χολ Λουτ και αργότερα τον Τσαβούσογλου ο Ακιντζί

Βλέπει την Τζεν Χολ Λουτ και αργότερα τον Τσαβούσογλου ο Ακιντζί

Στις 15.30 ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συναντάται με την σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζεν Χολ Λουτ και στις 19.30 με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος φθάνει απόψε στα κατεχόμενα για επαφές με την τ/κ ηγεσία.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Τσαβούσογλου θα δει και τις ηγεσίες των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, αλλά δεν αναφέρεται εάν αυτό θα γίνει απόψε ή αύριο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ εκφράζει ικανοποίηση για την κάθοδο της κ. Λουτ και βρίσκει ενθαρρυντικό τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το τ/κ κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο και πως πρέπει να προταχθούν τα κοινά οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο, «να αποφευχθούν οι μονομερείς υπολογισμοί και να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση».

Στην ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει επίσης ότι οι αναφορές σε συγκρούσεις για την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωτρήσεων, η αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από το Κυπριακό και οι ενέργειες εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων για την εκβάθυνση της διαίρεσης του νησιού, «δείχνουν ότι μια περιεκτική πολιτική λύση είναι αναγκαία».

Το ΡΤΚ θεωρεί ακόμη ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι η λύση θα είναι μια ομοσπονδία με βάση τις παραμέτρους των ΗΕ, διζωνική, δικοινοτική με βάση την πολιτική ισότητα. «Η συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης δεν είναι ρεαλιστική και εξυπηρετούν την συνέχιση του στάτους κβο».

Το ΡΤΚ προσθέτει ότι η κ. Λουτ μετά τις επαφές που θα έχει με όλες τις πλευρές θα γράψει μια έκθεση με βάση την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει για το μέλλον της διαδικασίας και σημειώνει αυτό που αναφέρεται ως «πλαίσιο Γκουτέρες» και ο ΓΓ είχε δώσει στις πλευρές στις 30 Ιουνίου 2017. Το ΡΤΚ δηλώνει έτοιμο να αναλάβει, όπως πάντα, την ευθύνη που του αναλογεί σε αυτή την ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει, περίοδο.

Σε ανακοίνωσή του επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν καλεί τις πλευρές να είναι εποικοδομητικές και διαλλακτικές κάνοντας βήματα ώστε να μπορέσει να αρχίσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών. Θεωρεί ότι μια νέα πρωτοβουλία στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων είναι αναπόφευκτα, υπενθυμίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό είναι μεταξύ των 6 στα οποία κάνει αναφορά ο ΓΓ του ΟΗΕ στο «πλαίσιο Γκουτέρες» που είχε δοθεί στις πλευρές στο Κραν Μοντανά, το οποίο – γράφει – θα συζητηθεί συνολικά σε δύο διαφορετικά τραπέζια για να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της λύσης.

Η αναζήτηση λύσης εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνει ο κ. Ιζτζιάν, «ανοίγουν την πόρτα για νέες περιπέτειες».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top