Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Έδιναν δάνεια ακόμα και σε πτωχεύσαντες – Ακίνητο υποθηκεύτηκε οκτώ φορές

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Έδιναν δάνεια ακόμα και σε πτωχεύσαντες – Ακίνητο υποθηκεύτηκε οκτώ φορές

Υποθέσεις που καταδεικνύουν την κατάρρευση του Συνεργατισμού βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και παίρνουν τον δρόμο προς την Αστυνομία.

Όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ η Θεανώ Θειοπούλου («Ο Φιλελεύθερος»), οι υποθέσεις που αφορούν κυρίως την εποχή πριν το 2013 αποδεικνύουν ατασθαλίες στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συνεργατικά φαίνεται να δάνειζαν σε επιχειρηματίες που ήταν καταχωρημένοι στο Μητρώο Πτωχευσάντων και τα ακίνητά τους ήταν υποθηκευμένα έως και οκτώ φορές.

Συγκεκριμένη υπόθεση, αφορά δάνειο σε ντιβέλοπερ πελάτη της πρώην ΣΠΕ Μακράσυκας, ο οποίος δεν κατέθεσε ούτε φάκελο ούτε είχε γίνει αξιολόγησή του από αξιωματούχο του υποκαταστήματος.

Επίσης αγνοήθηκαν σημαντικά κριτήρια όπως η καταχώρηση του πελάτη στο Μητρώο Πτωχευσάντων, ενώ έγιναν και αναδιαρθρώσεις για κάλυψη καθυστερήσεων με παραχώρηση επιπρόσθετου ποσού.

Το δάνειο και οι συνολικές διευκολύνσεις ήταν €1,86 εκατ. και η ζημιά που άφησε πίσω στον Συνεργατισμό η συγκεκριμένη υπόθεση ανέρχεται στο €1,57 εκατ.

Τον Αύγουστο του 2013 έγινε αίτηση από τους πρωτοφειλέτες για το ποσό των €470.000. Το δάνειο εγκρίθηκε ενώ υπήρχαν αγωγές εναντίον των πρωτοφειλετών από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Επιπρόσθετα ο πρωτοφειλέτης ήταν εγγεγραμμένος στο Αρχείο Πτωχευσάντων.

Η εξασφάλιση που τέθηκε ήταν μη επαρκής, με ακάλυπτο ποσό ίσο με €470.000.

Από την εσωτερική έρευνα που έγινε, προκύπτει πως με βάση τον φάκελο της υπόθεσης, παραχωρήθηκε επιπρόσθετο ποσό €541 χιλ. προς τους πελάτες στο σύνολο του δανεισμού χωρίς την υπογραφή οποιωνδήποτε εγγράφων και μόνο με προφορική οδηγία εκ των άνω.

Επίσης κατά την έρευνα φάνηκε ότι η υποθήκη που δόθηκε προς εξασφάλιση για έγκριση του δανείου ήταν υποθηκευμένη σε άλλες τράπεζες.

Το ενυπόθηκο ακίνητο ήταν υποθηκευμένο σε άλλες οκτώ πιστωτικές διευκολύνσεις σε δάνεια των πελατών τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Το δάνειο εκδόθηκε το 2013 και διαγράφηκε το 2018 μετά την πάροδο πέντε χρόνων.

Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων στον λογαριασμό κατατέθηκαν μόνο περίπου €37.000 για την αποπληρωμή του δανείου χωρίς να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Από την εσωτερική έρευνα που έγινε, διαφάνηκε επίσης ότι το δάνειο χρησιμοποιείτο για εκκαθάριση σημαντικών επιταγών προς όφελος του συγκεκριμένου ομίλου, δηλαδή λειτουργούσε ως τρεχούμενος λογαριασμός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάστιγα» το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα - Μόνο έξι περιπτώσεις σε μια βδομάδα - «Δεν ελέγχονται όλοι οι διερχόμενοι…»

ΥΠΟΙΚ: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

Θάνατος 29χρονου στη Λεμεσό: Αυτά είναι τα ευρήματα της νεκροτομής

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Πτώμα στη Λεμεσό: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στο σημείο – Μυστήριο η ταυτότητα της σορού – Εν αναμονή για την νεκροτομή

Βάζουν κάμερες τροχαίας σε δύο σημεία στη Λάρνακα - Πού θα τοποθετηθούνΠτΔ για συντάξεις: «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»

ΠτΔ για συντάξεις: «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το θέμα των συντάξεων που ήγειραν πολιτικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top