ΔΙΕΘΝΗ

ΟΤΣΑΛΑΝ: Απερρίφθη «υπόθεση κακομεταχείρισης» από το ΕΔΑΔ

ΟΤΣΑΛΑΝ: Απερρίφθη «υπόθεση κακομεταχείρισης» από το ΕΔΑΔ

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψαν ομόφωνα την Πέμπτη (27/9) αίτηση του φυλακισμένου ηγέτη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στην αίτηση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Κούρδος ηγέτης κατηγόρησε την Τουρκία για κακοποίηση και βασανιστήρια.

Η δήλωση του δικαστηρίου ανέφερε ότι η αίτηση των δικηγόρων του Οτσαλάν, που χρονολογείται από το έτος 2010, σχετικά με μια έρευνα από φύλακες το 2008, απορρίφθηκε ομόφωνα, δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι και δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Οτσαλάν εξετάστηκε από τους γιατρούς την ημέρα της έρευνας και της επόμενης ημέρας και δεν παρατηρήθηκαν φυσικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

Προσέθεσε επίσης ότι ο Οτσαλάν δεν υπέβαλε καταγγελίες σε γιατρούς και δεν υπήρξε νόμιμη προσπάθεια για τις αξιώσεις.

Οι δικηγόροι του Οτσαλαν ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία παραβίασε τα άρθρα 2, 3, 6, 13 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή, απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής και προστασίας από διάκριση, αντίστοιχα.

Ο 70χρονος Οτσαλάν, ο οποίος ίδρυσε το PKK το 1978, καταλήφθηκε το 1999 και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή λόγω του ρόλου του στην εκστρατεία της «τρομοκρατικής» οργάνωσης κατά του τουρκικού κράτους, η οποία «οδήγησε σε θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων».

Μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία το 2002, η ποινή του Οτσαλάν μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Είναι κρατούμενος σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στο νησί Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Α.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top