ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Αναβάθμιση σχέσεων με Ιαπωνία

Χριστοδουλίδης: Αναβάθμιση σχέσεων με Ιαπωνία

Στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής η αναβάθμιση των σχέσεων με Ιαπωνία, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερίκων.

Η ενίσχυση των σχέσεων με την Ιαπωνία είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο, ο οποίος είπε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι με την Κύπρο, η Ιαπωνία συμμερίζεται κοινές αξίες, όπως είναι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία και κατέχει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση τόσο γεωγραφικά όσο και ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στην Ιαπωνία.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Ιάπωνα ομόλογό του για την πρόσκληση και απηύθυνε με τη σειρά του πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας για να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Κύπρος και Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση έχουν πολλά κοινά και συμμερίζονται τις ίδιες αξίες.

Είναι για αυτό τον λόγο που ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι και η ενίσχυση των σχέσεων της με την Ιαπωνία, είπε.

Οι σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, σημείωσε, χαρακτηρίζονται από μια σημαντική δυναμική και είμαι πεπεισμένος για την κοινή μας δέσμευση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση τους στο μέλλον. Αυτή η δυναμική στις σχέσεις μας αποδεικνύεται από το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιαπωνίας στη Λευκωσία, μετά από 56 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, και η Κύπρος ανταποδίδει με το άνοιγμα Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Τόκυο.

Αυτές οι εξελίξεις, συνέχισε, μαρτυρούν την κοινή μας δέσμευση για ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων κατά τρόπο απτό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι καρποφόρες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας περιλαμβάνουν μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι πρώτα και κύρια στο διμερές επίπεδο συζητούνται οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των επενδύσεων.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα συνεργασία μας με στόχο την εδραίωση και θεσμοθέτηση της κατά τρόπο που θα αποφέρει τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες», είπε ο κ. Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ιδιαίτερα μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας για Στρατηγική Συνεργασία και για Οικονομική Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος «ως κράτος μέλος της ΕΕ προσδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την εταιρική σχέση και υποστηρίζει σθεναρά την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο Υπουργούς περιλαμβάνονται και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς επίσης και οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων, και μέσω των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που έχει εδραιώσει η Κύπρος με γειτονικές χώρες.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η μορφή περιφερειακής συνεργασίας δημιουργεί συνέργειες και ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες συνεργασίες, για συναντίληψη, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «μέσω των στενών σχέσεων της με τις γείτονες χώρες, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων της περιοχής, Επί της ουσίας, οι τριμερείς μηχανισμοί που έχουμε δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πραγματικά πολυμερισμό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε για τη στήριξη της Ιαπωνίας στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για τη θετική συμβολή της Ιαπωνίας προς τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και για τη δέσμευση της Ιαπωνίας να προασπίζεται τις κοινές με την ΕΕ αξίες και αρχές με στόχο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ιαπωνία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, ως ένα εταίρο με τον οποίο συμμεριζόμαστε κοινές αξίες, όπως είναι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Η Κύπρος κατέχει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση τόσο γεωγραφικά όσο και ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Με στόχο την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, σημείωσε, η Ιαπωνία άνοιξε στη Λευκωσία Πρεσβεία τον Ιανουάριο και είναι ευτυχής που «οι διμερείς μας σχέσεις καθίστανται πιο ενεργές, κάτι που αποδεικνύεται και από την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Τόκυο».

Πρόσθεσε ότι Ιαπωνία και Κύπρος ως νησιωτικά κράτη συνεργάζονται για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, ως δύο κράτη που λειτουργούν προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην παγκόσμια κοινότητα.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας επεσήμανε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για την υποδοχή και την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εκκένωσης Ιαπώνων πολιτών από περιοχές κρίσεων δια μέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος προς την Ιαπωνία στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top