ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΟΝΟΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ: Κινδυνεύει με ισόβια ο 21χρονος Μ.Χ. -Οι ποινές που προβλέπονται από τον κώδικα

ΦΟΝΟΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ: Κινδυνεύει με ισόβια ο 21χρονος Μ.Χ. -Οι ποινές που προβλέπονται από τον κώδικα

Ομολόγησε τα πάντα ο 21χρονος δράστης του φονικού στη Λάρνακα με θύμα τον 76χρονο Γιώργο Μαυρομμάτη, τον παππού Κόκο όπως ήταν γνωστός και αγαπητός στην «πόλη του Ζήνωνα».

Ο νεαρός, σε κατάθεση του ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες της εγκληματικής ενέργειας, δηλώνοντας μάλιστα ότι πατούσε τον παππού Κόκο στο θώρακα μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή, πριν του αρπάξει 50 ευρώ και αποχωρήσει από το φτωχικό του 76χρονου.

Το μοναδικό ερώτημα των ανακριτών του ΤΑΕ Λάρνακας έχει να κάνει με το αν η εγκληματική ενέργεια  είναι φόνος εκ προ μελέτης ή ανθρωποκτονία. Αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά τη λήψη μεγάλου αριθμού καταθέσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Τότε οι ανακριτές θα αποφασίσουν ποια κατηγορία θα προσάψουν στον 21χρονο Μ.Χ. Αν μάλιστα ο δράστης κριθεί ένοχος στην κατηγορία του φόνου εκ προ μελέτης η μόνη ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι της ισόβιας φυλάκισης όπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα ακόμα και αν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία να βρεθεί με ισόβια στη φυλακή αφού το Δικαστήριο θα λάβει υπόψιν και τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετωπίζει (διάρρηξη, ληστεία, εμπρησμό).

Παρουσιάζουμε αυτούσιες αναφορές του ποινικού κώδικα που κατατοπίζουν πλήρως σε ό,τι αφορά τις ποινές που επιβάλλονται σε περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης και ανθρωποκτονίας:

Φόνος εκ προμελέτης
203.-(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο εκ προμελέτης επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης.

(2) Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται ένοχο για φόνο εκ προμελέτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Προμελέτη
204. Προμελέτη είναι η πρόθεση πρόκλησης θανάτου οποιουδήποτε προσώπου η οποία αποδεικνύεται με ευθύ τρόπο ή συμπερασματικά, αδιάφορα αν τέτοιο πρόσωπο είναι εκείνο που εφονεύθη ή όχι, η οποία υπάρχει τόσο πριν από τη διενέργεια της πράξης ή παράλειψης που θα προκαλέσει το θάνατο όσο και κατά το χρόνο τέτοιας διενέργειας.

Ανθρωποκτονία
205.-(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας.

(2) Παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου.

(3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top