ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Καιρό είχαμε να ακούσουμε θετικά νέα στο Κυπριακό»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Καιρό είχαμε να ακούσουμε θετικά νέα στο Κυπριακό»

Έχει πολύ καιρό να ακούσουμε θετικά νέα στο Κυπριακό και αυτό θα βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετικές τις αποφάσεις για τα ΜΟΕ και αναφέροντας ότι αναμένει πληρέστερη ενημέρωση για την χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε για την ερχόμενη Παρασκευή.

Όμως, συνέχισε, τα οποιαδήποτε ΜΟΕ που ο ΔΗΣΥ στηρίζει – όπως ανέφερε – δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εθνικό στόχο να βρούμε μια λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι ωφέλιμα, χρήσιμα και υποστηρικτικά τα ΜΟΕ και συνεχάρη γι’ αυτό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά τα ΜΟΕ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον εθνικό στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις πως οι χθεσινές αποφάσεις αφορούν ΜΟΕ που είχαν αποφασιστεί πριν τέσσερα χρόνια και στα ουσιώδη ζητήματα, όπως διακυβέρνηση και ασφάλεια δεν υπήρξε διαφοροποίηση, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι πριν την συνάντηση είχε αποκλείσει το να περιμένουμε πως μέσα από αυτή θα επανάρχιζε ο διάλογος ή ότι οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν στο Κυπριακό την περίοδο του Κραν Μοντάνα ή και πιο πριν, θα λύνονταν αμέσως με μια συνάντηση.

Θετική, είπε, κρίνει τη βούληση των ηγετών να συνεχίσουν τη συζήτηση και πάνω στα ουσιαστικά ζητήματα. Ερωτηθείς εάν έχει ενημέρωση για τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Αθήνα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά λέγοντας πως ούτε εκτιμούσε ότι η χθεσινή συνάντηση θα έφερνε συμφωνημένους όρους εντολής. Η ευθύνη να ετοιμάσει το προσχέδιο των όρων εντολής είναι στην κ. Λουτ, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι είναι σημαντικό πως οι δύο ηγέτες άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθούν εκτιμώντας πως αυτό το ενδεχόμενο θα συγκεκριμενοποιηθεί.

Σε σχόλιο ότι τελικά δεν κατέθεσε κάτι γραπτώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες στη συνάντηση των ηγετών για την αποκέντρωση των εξουσιών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εάν το έπραττε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το είχε δηλώσει κιόλας. «Είδαμε δημοσιεύματα ότι μπήκαν κάποιες άλλες συζητήσεις για περαιτέρω ΜΟΕ και δήλωσαν και οι δύο ηγέτες ότι συζήτησαν το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας».

Ερωτηθείς πότε θα ξεκαθαρίσει το θέμα της αποκεντρωμένης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ή να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα, αλλά θεωρεί σημαντικό ότι μπήκαν και σε αυτή τη συζήτηση.

Ερωτηθείς εάν θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί το μεσημέρι στην εκδήλωση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν είναι μεταφορέας. «Προσπαθούμε μέσα από τις επαφές μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος, που με πραγματισμό εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούνιο».

Κληθείς να πει εάν στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί στην Κερύνεια, παρουσία και των δύο πρώην προέδρων των εμπορικών επιμελητηρίων, βοήθησε στο να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τα ΜΟΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Θα συνεχίσει, είπε, τις επαφές του με την τ/κ πολιτική ηγεσία γιατί θεωρεί ότι πρέπει να μιλούμε μεταξύ μας έστω και με αυτούς που διαφωνούμε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top