ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Πάνοπλοι αστυνομικοί συνόδευαν τον 60χρονο που καταζητείται για «τρομοκρατία»- ‘Γνωρίζω ότι θα καταλήξω στην Τουρκία’

ΛΑΡΝΑΚΑ: Πάνοπλοι αστυνομικοί  συνόδευαν τον 60χρονο που καταζητείται για «τρομοκρατία»- ‘Γνωρίζω ότι θα καταλήξω στην Τουρκία’

Στις 24 Απριλίου θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.


Στη σημερινή διαδικασία ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, στη παρουσία και μελών της ΑΔΕ Λάρνακας, ενώ την υπόθεση παρακολούθησε αντιπροσωπεία Κούρδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και μέλη της ΕΔΕΚ.
 
Ο εκζητούμενος με τη βοήθεια διερμηνέα κατέθεσε την Τρίτη 16/4 ενώπιον του Δικαστηρίου αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι θα πει «την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του, ο Κορκμάζ αναφέρθηκε στην ιστορία του Κουρδιστάν, στους διωγμούς που υπέστησαν από την Τουρκία εκατομμύρια Κούρδων και σημείωσε πως το 1984 όταν ξεκίνησε η δράση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ο ίδιος συμμετείχε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
 
Πρόσθεσε ότι το 1994 συνελήφθη στην Τουρκία, βασανίστηκε, εξέτισε ποινή φυλάκισης 10μιση χρόνων και στη συνέχεια διέφυγε στην Κύπρο το 2009. Ανέφερε ακόμα ότι ήρθε στην Κύπρο επειδή ήταν πιο κοντά στο Κουρδιστάν όπου διαμένουν άτομα της οικογένειας του, πως στη Λεμεσό όπου διέμενε συνέχισε να ασχολείται σε πολιτικό επίπεδο, με τον αγώνα των Κούρδων στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος».

 Σε άλλες ερωτήσεις ο εκζητούμενος απάντησε πως στην Κύπρο αιτήθηκε και του δόθηκε ο τίτλος του πολιτικού πρόσφυγα, ότι το 2013 πήγε στη Γερμανία όπου άρχισε να εργάζεται ως ηγετικό στέλεχος στο Κίνημα του Δημοκρατικού Κουρδικού Αγώνα και πως από το 2014 που επέστρεψε στην Κύπρο άρχισε να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, αφού δεν μπορούσε να πάει ξανά στην Γερμανία.  
 
Ανέφερε ακόμα ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα αλλά διάφοροι Σύλλογοι και Κινήματα που ενημερώνουν, όπως είπε, τους ευρωπαίους για τον αγώνα των Κούρδων, πως μετά το 2014 δεν ξαναπήγε Γερμανία και ότι από την Κύπρο έφυγε αρχές του 2019 και μετέβη στην Αθήνα όπου και διέμενε.
 
Αντεξεταζόμενος από την Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και ερωτηθείς κατά πόσον έλαβε οποιαδήποτε μέτρα για ακύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στη Γερμανία, ο εκζητούμενος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως το σχετικό ένταλμα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
 
Σε υποβολή της κας. Κουμή ότι όσα ανέφερε πως έκανε στα ταξίδια του στη Γερμανία αποτελούν ισχυρισμούς υπεράσπισης τους οποίους μπορεί να θέσει ενώπιον των Γερμανικών Δικαστηρίων και ότι δεν αφορούν την παρούσα διαδικασία, απάντησε πως «εδώ είναι Δικαστήριο, απάντησα σε αυτά που ερωτήθηκα και έχω δικαίωμα να απαντήσω».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top