ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά - Κόστισε €548.000

Εγκαινιάστηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά - Κόστισε €548.000

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή (17/11) το Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά, το κόστος του οποίου ανήλθε στα €548.000.

Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή, σύμφωνα με ανακοίνωση, μέσω του έργου γέφυρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και εντάσσεται στα μέτρα διατήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, ενώ αποτελεί μέρος της στοχευμένης υλοποίησης αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις περιοχές της υπαίθρου.

Σε χαιρετισμό του, στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Ασκά, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι με τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Ασκά γίνεται πραγματικότητα το όραμα των κατοίκων της κοινότητας, με το έργο αυτό, αποτελεί επιστέγασμα μιας πολυετούς, συντονισμένης προσπάθειας του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, για αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προγραμματικής Περιόδου 2007- 2013 και ολοκληρώθηκε το 2018.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως στόχος του έργου είναι να αποτελέσει ένα μόνιμο χώρο στέγασης των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην κοινότητα του Ασκά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα παράδειγμα του πώς οι πόροι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με στόχο την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο».

Όπως ανέφερε «τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελούν μια από τις καλύτερες ευκαιρίες, που έχουν οι κοινότητες της υπαίθρου, για να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους και να πραγματοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους και να κάνουν πράξη το όραμα τους», για να προσθέσει ότι σε αυτή τους την προσπάθεια, αρωγός στέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως οι λειτουργοί τόσο του Υπουργείου όσο και της Επαρχιακής Διοίκησης και της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των κοινοτήτων, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων της υπαίθρου.

«Μακροπρόθεσμα», είπε, «σκοπός του έργου είναι αφενός η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητας και των επισκεπτών της και αφετέρου η δημιουργία συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης, σε συνδυασμό με άλλα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην κοινότητα όπως το ‘Πάρκο αγνοουμένων’, ο αναπαλαιωμένος παλαιός ελιόμυλος, το παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής καθώς και ο αναπαλαιωμένος αστυνομικός σταθμός της κοινότητας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το έργο αποσκοπεί στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τον εμπλουτισμό και την ανάδειξή της, όπως είναι τα πλακόστρωτα στενά, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κοινότητας αλλά και το απαράμιλλο φουντουκόδασος.

Αναφερόμενος στο συνολικό κόστος του έργου, είπε πως ανήλθε στις €548.000 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2007 – 2013 κατά 50%, την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά 45% και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασκά κατά 5%.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασκά, Μάριος Ευριπίδου, είπε ότι «οι αρχικές μελέτες ξεκίνησαν προ δεκαπενταετίας, το 2106, και με σκληρή δουλειά και επιμονή», για να προσθέσει ότι ο χώρος αυτός που από σήμερα μετονομάζεται ως Πολυδύναμο Κέντρο Ασκά θα τυγχάνει σεβασμού στο όραμα που πρέσβευε σαν Δημοτικό Σχολείο για ένα ολόκληρο αιώνα.

«Πρωτεύουσα θέση θα έχουν η παιδεία και ο πολιτισμός. Θα διοργανώνεται και θα φιλοξενούνται διαλέξεις, συνέδριά, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αρωγοί σ ́αυτήν την προσπάθεια θα σταθούν εμπράκτως η κυβέρνηση και η πολιτεία, συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε την όποια στήριξη, ηθική και οικονομική, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας για το κοινό καλό της κοινότητας μας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top