ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ προσκάλεσε τον Iρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ προσκάλεσε τον Iρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από το Ιράν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif, τον οποίον και προσκάλεσε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναφέρεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, την ανάγκη για αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή και τη σημασία της διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Όπως σημειώνεται  "ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την τελευταία αύξηση των βίαιων συγκρούσεων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του στρατηγού Qassem Soleimani και κάλεσε το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να εξετάσει προσεκτικά κάθε αντίδραση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, πράγμα που βλάπτει ολόκληρη την περιοχή και τους πολίτες της".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε "την πλήρη δέσμευσή του να συμβάλει στην αποκλιμάκωση" και τόνισε ότι "η περιφερειακή πολιτική λύση παραμένει ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να την υποστηρίξει".

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης "τη σημασία της διαφύλαξης του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (JCPOA), το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και εργαλείο για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε "την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του ως συντονιστής και να διατηρήσει την ενότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων προς υποστήριξη της συμφωνίας και της πλήρους εφαρμογής της από όλα τα μέρη".

Ο Ζ.Μπορρέλ κάλεσε τον Ιρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε αυτά τα θέματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε από την Παρασκευή επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών μεγάλου αριθμού χωρών της ΕΕ και της περιοχής για να συζητήσει τα πρόσφατα γεγονότα και τα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

AΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top