ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιστορίες για αγρίους με τη νέα πτέρυγα του Γ.Ν. Λευκωσίας -Ο ΟΚΥπΥ βρήκε 'προσφοροδότη' από τηλεφωνικό κατάλογο -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ιστορίες για αγρίους με τη νέα πτέρυγα του Γ.Ν. Λευκωσίας -Ο ΟΚΥπΥ βρήκε 'προσφοροδότη' από τηλεφωνικό κατάλογο -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φαίνεται να μπάζει από παντού η διαδικασία που ακολουθήθηκε από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με στόχο νοσηλεία σοβαρών περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό.

Του Φάνη Μακρίδη

Όπως εγκύρως πληροφορείται το ThemaOnline, ο τρόπος που ενήργησε ο ΟΚΥπΥ για την ανάθεση του έργου σε εργοληπτική εταιρεία έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Είναι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Ελεγκτική Υπηρεσία έθεσε το όλο έργο υπό το μικροσκόπιό της.

 

 

Ζητούσαν προσφορά, χωρίς να δώσουν στοιχεία
Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραδοξότητα. Σε μια περίπτωση ζητήθηκε προσφορά από εταιρεία το Σάββατο 28 Μαρτίου, με τον λειτουργό του ΟΚΥπΥ να ενημερώνει την εν λόγω εργοληπτική ότι «θέλουμε να έχετε υποβάλει την προσφορά μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου».

Εν μέσω Σαββατοκύριακου υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες για να ετοιμαστεί προσφορά. Ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας.

Πέραν τούτου στην εν λόγω εταιρεία δεν είχαν δώσει αρχιτεκτονικό σχέδιο, ούτε επιμέτρηση ποσοτήτων… Όταν ζητήθηκε αρχιτεκτονικό σχέδιο από εργοληπτική εταιρεία, δόθηκε αλλά ήταν ελλιπές.

Ούτε για τους γενικούς όρους της σύμβασης δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες. Πώς, λοιπόν, ζητείτο σοβαρή προσφορά για να αξιολογηθεί, υπό αυτές τις συνθήκες;

Με βάση τα δεδομένα, κάποιες εταιρείες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ήταν καταδικασμένες να αποκλειστούν.

Οι γενικοί όροι απέκλειαν… - 375.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα καθυστέρηση
Οι γενικοί όροι της σύμβασης που εν τέλει ο ΟΚΥπΥ κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά, ήταν… αποθαρρυντική για τις διαγωνιζόμενες κατασκευαστικές εταιρείες ή τουλάχιστον κάποιες απ΄ αυτές. Η εργοληπτική που θα αναλάμβανε το έργο δεν θα λάμβανε προκαταβολή, θα έπρεπε να αποπερατώσει τις εργασίες για τη νέα πτέρυγα εντός ενός μήνα και θα πληρωνόταν έναν μήνα μετά (60 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών). Επιπλέον, για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης παράδοσης του έργου η ποινή θα ανερχόταν στο 25% της αξίας του συμβολαίου (1,5 εκ. ευρώ), δηλαδή στις 375.000 ευρώ.

Συγκεκριμένη μάρκα δαπέδου
Για το δάπεδο της νέας πτέρυγας, εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, ζητείτο μεν προσφορά για εξειδικευμένο προϊόν (θεμιτό), συγκεκριμένης φίρμας δε. Συνήθως όταν μια υπηρεσία δέχεται προσφορές, δεν κάνει λόγο για μάρκα προϊόντος ή αν κάνει, τονίζει ότι αν δεν είναι της συγκεκριμένης μάρκας το προϊόν, τότε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές.

Αρνήθηκε να υποβάλει προσφορά
Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, τουλάχιστον ένας από τους κατασκευαστές που κλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά για το έργο αρνήθηκε να το πράξει, θεωρώντας πως δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος, από τη στιγμή που με τις όλες συνθήκες που δημιούργησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μοιραία θα τίθετο εκτός ανταγωνισμού.

Γνωρίζει ο Υπουργός
Ασφαλείς πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι για τη μη τήρηση σωστών διαδικασιών είναι ενημερωμένος από τα τέλη Μαρτίου και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας -Δωρεές ΟΠΑΠ και ΡΑΕΚ 2,3 εκ. ευρώ
Θυμίζουμε πως όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Πέμπτη (30/04) ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ λεπτομέρειες για τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Τα χρήματα που σχετίζονται με το όλο έργο δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ανέγερση της νέας πτέρυγας (1.5 εκ. ευρώ), αφού θα διατεθεί κονδύλι και για τον εξοπλισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΠΑΠ αλλά και η ΡΑΕΚ έκαναν γενναίες δωρεές. Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε: «Το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει την προσφορά και τη συμβολή της ΟΠΑΠ Κύπρου στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που μεταφράζεται σε συνεισφορά προς τον ΟΚΥπΥ 1,330,000 ευρώ για τη δημιουργία της νέας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αναμένεται να λειτουργήσει στις 6 Μαΐου 2020, με δυνατότητα 20 κλινών».

Εξάλλου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου γνωστοποίησε ότι έκανε δωρεά 1.000.000 ευρώ.

Η στάση του εκτελεστικού διευθυντή του ΟΚΥπΥ
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης, τηρεί αινιγματική στάση για το όλο θέμα. Την Παρασκευή (01/05) τον καλέσαμε να τοποθετηθεί για το δημοσίευμά μας σε σχέση με την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη νέα πτέρυγα και αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθεί, λέγοντας μας ότι «δεν θέλω να το σχολιάσω». Επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας που προϋποθέτει την πλήρη προσοχή του σε σημαντικά θέματα.

Ξεκίνησαν 3 Απριλίου
Όπως γράψαμε και την Πέμπτη (30/04) οι εργασίες για να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου. Αρμόδιο πρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας Α&Α Apostolides που ανέλαβε το έργο, μας είχε αναφέρει ότι οι εργασίες κύλησαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, λέγοντας μας ότι θα παραδιδόταν την 1η Μαΐου, όπερ και εγένετο.

Συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου για 25 κλίνες
Σε ό,τι αφορά το κόστος για τα δημόσια ταμεία, όπως ήδη σημειώσαμε, η κατασκευή του έργου στοίχισε συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή και όχι λυόμενο κτήριο. Έχει πρόνοια για 25 κλίνες ασθενών, αλλά και εγκαταστάσεις που αφορούν το προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές), όπως γραφεία κι άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Το έργο αφορούσε τη δημιουργία ενός ορόφου, πάνω από υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ατυχημάτων κι Επειγόντων Περιστατικών.

*Η κύρια φωτογραφία απεικονίζει τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και λήφθηκε τη Δευτέρα 04 Μαΐου. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες λήφθηκαν στις 30 Απριλίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top