Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΑΡΑ-THEMA

Εσύ απέτυχες κύριε Υπουργέ, όχι οι εκπαιδευτικοί

Εσύ απέτυχες κύριε Υπουργέ, όχι οι εκπαιδευτικοί

Παρακολουθώντας ανελλιπώς τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, από την ημέρα που αποφασίστηκε η αναστολή φοίτησης μέχρι την απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία στις 21/5, ένα είναι το σίγουρο: δεν είναι οι εκπαιδευτικοί, αλλά ο Υπουργός της Παιδείας και το επιτελείο του στο ΥΠΠΑΝ, είναι που απέτυχαν να χειριστούν αποτελεσματικά τα θέματα παιδείας.

Του Μάριου Ρήγα

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των σχολείων στις 13 Μαρτίου, βρήκε παντελώς απροετοίμαστο το Υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί την κατάσταση. Απροετοίμαστο γιατί η εμφάνιση και εξάπλωση του ιού δεν έγινε εν μια νυκτί, αλλά έφτασε στο νησί περίπου 4 μήνες μετά αφότου κτύπησε την Κίνα και άλλες χώρες.

Η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας είχαν τον χρόνο να καταστρώσουν το πλάνο τους και να προετοιμαστούν, αφού ήταν φανερό πως ήταν θέμα χρόνου να εξελιχθεί σε πανδημία. Παρά την ολιγωρία γενικά της Κυβέρνησης, προς πίστη τους το Υπουργείο Υγείας και σε ένα βαθμό και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έδειξαν αντανακλαστικά, κατάφεραν να οργανωθούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δυόμιση μήνες μετά, ακόμα ψάχνεται αδυνατώντας να ηγηθεί, να κατευθύνει και να δώσει λύσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο Υπουργός, εκτός των άλλων, είχε και έχει πλήρη άγνοια για τα θέματα παιδείας. Από την πρώτη ήμερα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει τα θέματα αποσπασματικά, χωρίς πλάνο και συντονισμένες κινήσεις. Μέσα από την αποστολή δεκάδων εγκυκλίων, οδηγιών, αλλά και παράθεση δηλώσεων προκλήθηκε τεράστια σύγχυση στα θέματα παιδείας. Αλληλοσυγκρουόμενες εγκύκλιοι και αμφίσημες οδηγίες προς τις διευθύνσεις των σχολείων δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση.

Την παρτίδα ανάλαβαν να σώσουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χάριν στον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία τους και υπερβάλοντας εαυτό κατάφεραν να οργανωθούν και αφού έστησαν δίκτυα επικοινωνίας με τους μαθητές τους, στήριξαν από τις πρώτες ημέρες συναισθηματικά και εκπαιδευτικά τα παιδιά. Μάλιστα, μέσα από επιμορφώσεις που οργάνωσαν εθελοντές εκπαιδευτικοί, επιμορφώθηκαν με δική τους πρωτοβουλία, τόσο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όσο και στα προγράμματα για τα οποία το κράτος πληρώνει εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια χωρίς να προσφέρει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς του.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΠΑΝ απέτυχε παταγωδώς, αφού δύο και πλέον μήνες μετά, 2000 χιλιάδες μαθητές δημοτικής, εξακολουθούν να μην έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμό και διαδίκτυο παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού, και τις ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι αυτό έχει γίνει. Ακόμα και ο μερικός εξοπλισμός που δόθηκε σε παιδιά ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των Σχολικών Εφορειών, των Συνδέσμων Γονέων και ιδιωτικών δωρεών. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα άφησε εις γνώση του χιλιάδες άπορους μαθητές χωρίς το δωρεάν πρόγευμα που λάμβαναν καθημερινά στα σχολεία, παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός, αντί να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζονταν και να δώσει λύσεις, πάσχιζε διαρκώς να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα του Υπουργείου του, ασκώντας πολιτική εντυπωσιασμού. Διαγγέλματα χωρίς περιεχόμενο, δηλώσεις οι οποίες κινούνταν μεταξύ φαντασίας και ουτοπίας κατακλυσμένες από «θα», μέχρι εξαγγελία μαθημάτων με μετάδοση από την τάξη, αγνοώντας νομοθεσίες, ανυπαρξία εξοπλισμού αλλά και κυριότερα τη στοιχειώδη διαφορά της παιδαγωγικής πράξης από τη διάλεξη. Ενημέρωνε τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ότι τα σχολεία δεν ανοίγουν, τους γονείς ότι ανοίγουν και τα μέσα ότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί, κάνοντας ηλίου φαεινότερο την απουσία προγραμματισμού.

Μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό και αφού ανακοινώθηκε τελεσίδικα ότι τα σχολεία ανοίγουν την 21η Μαΐου, δόθηκαν οδηγίες από τον ΠτΔ πως η οργάνωση της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία θα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η ΠΟΕΔ είχε αποστείλει στις 11 Μαΐου δεκάδες ερωτήματα και εισηγήσεις προς το ΥΠΠΑΝ, στην προσπάθεια της να συνδράμει στην όσο το δυνατό πιο ασφαλή και οργανωμένη επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Δυστυχώς ο ΥΠΠΑΝ ακολούθησε την προσφιλή του τακτική να αγνοεί επικίνδυνα τους πάντες και να αποφασίζει μόνος του, χωρίς να μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει. Ακόμα και τις Σχολικές Εφορείες άφησε εκτός, αφού δεν απόστειλε όποια γραπτή οδηγία για το πως θα συνδράμουν συνολικά στην επαναλειτουργία των σχολείων υπό συνθήκες κορονοϊού και χρειάστηκε να ανατρέχουν στα πρωτόκολλα και στις εγκυκλίους που αποστέλλονταν στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Δεν έφταναν όλα αυτά, λίγες μόνο ώρες πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την απόφαση του ΥΠΠΑΝ να αποκλείσει τα παιδιά που φοιτούν σε Ειδικές Μονάδες και γενικά παιδιά με αναπηρίες που εξυπηρετούνται από συνοδούς. Η απόφαση αυτή είναι απροκάλυπτα ρατσιστική και καταδεικνύει την προχειρότητα που ο ΥΠΠΑΝ αντιμετώπισε όλο αυτό το διάστημα τα θέματα Παιδείας.

Καταλήγοντας, είναι ξεκάθαρο ότι ο Υπουργός Παιδείας απέτυχε να χειριστεί τα θέματα παιδείας. Απέτυχε στα μάτια όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Χωρίς πλάνο, και με σπασμωδικές κινήσεις, ασκώντας πολιτική εντυπωσιασμού, δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στα ζητήματα του Υπουργείου του. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους τραγικούς του χειρισμούς, επιχείρησε να στρέψει τα πυρά κατά των εκπαιδευτικών που όλο αυτό το διάστημα πήραν στους ώμους τους την μάθηση των παιδιών κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και το σωστό και καλά οργανωμένο άνοιγμα των σχολείων.

Με τις δημόσιες δηλώσεις και τις γραπτές οδηγίες φαίνεται πως είτε δεν έχει επίγνωση της σχολικής πραγματικότητας ή ακόμα χειρότερα την αγνοεί ηθελημένα και επικίνδυνα. Συνεπώς κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας έπρεπε να ξέρετε ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος. Και αν συνεχίσετε να το αγνοείτε, τότε έχετε μεγαλύτερη ευθύνη από τον Υπουργό σας.

Εκπαιδευτικός Δημοτικής,
Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΕΔ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Βροχή» οι εκποιήσεις τον Οκτώβριο – Στο «σφυρί» 713 ακίνητα αξίας 75 εκατ. ευρώ – Ανάμεσά τους εστιατόριο και μηχανοστάσιο

Αλλάζει καθοριστικά ο τρόπος παράδοσης πακέτων από σήμερα - Οι τέσσερις επιλογές που προσφέρονται - Έρχεται και σύστημα για παράπονα

Βροχερό σκηνικό με καταιγίδες και χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση -Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί - Αυτά είναι τα αιτήματά τους

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Μετά την απόσυρση από την παρούσα Κυβέρνηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση και κατέθεσε στη Βουλή για κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτές επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται η αυτόματη αποδέσμευση και πλήρωση θέσεων Προαγωγής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top