ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΝΤ. ΤΥΠΟΥ: Τα 5 νέα σχέδια στήριξης - Απαγόρευση απολύσεων, μειώσεων και πέραν του 25% η μείωση κύκλου εργασιών - VIDEO

ΣΥΝΕΝΤ. ΤΥΠΟΥ: Τα 5 νέα σχέδια στήριξης - Απαγόρευση απολύσεων, μειώσεων και πέραν του 25% η μείωση κύκλου εργασιών - VIDEO

Oλοκληρώθηκε η Κοινή Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αρχικά, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε μία ανασκόπηση των προηγούμενων μέτρων στήριξης της οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε πέντε νέα πιο στοχευμένα σχέδια. Η εφαρμογή τους θα διέπεται από πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για να αποτραπούν τυχών καταχρήσεις.

Το ύψος επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αν αναλογιστεί κάποιος το ύψος αλλά και το πλέγμα όλων των σχεδίων ανέρχονται στα 3 δις και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι "Με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίχτυ προστασίας προς τους εργαζόμενους, όπως γίνεται τους τελευταίους 3 μήνες".

Συνέχισε ενημερώνοντας πως από αύριο Πέμπτη (18/06) αρχίζει και η καταβολή των επιδομάτων για την τελευταία φάση των σχεδίων η οποία έληξε στις 12/06.

Το πρώτο σχέδιο αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα. 

Την πρώτη περίοδο η μείωσης του κύκλου εργασιών έπρεπε να ήταν πέραν του 25%. Τώρα θα είναι μεγαλύτερη. 

Επίσης, τερματίζεται η αυτοδήλωση για την μείωση των εργασιών. Πρέπει πλεόν να υπάρχει η βεβαίωση από εγκεκριμενο λογιστή.

Το επίδομα πλεόν θα επιχορηγέιται στην επιχείρηση η οποία θα υποχρεούται να το καταβάλλει στον εργαζόμενο. Όλες τις αιτήσεις θα τις υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Αυτές έχουν την επιλογή σε ποιο σχέδιο θα δηλώσουν για στήριξη.

Υπάρχουν προϋποθέσεις, οι μη απολύσεις μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020, από την έναρξη των σχεδίων.

Τα 5 σχέδια στήριξης

Το πρώτο σχέδιο αρχίζει από τις 13/6 και ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου 2020. Για τον πρώτο μήνα θα υπάρχει μια επιδότηση του 90% των εργοδοτουμένων με προϋπόθεση τη μείωση πέραν του 40% του κύκλου εργασιών. Θα συνεχιστεί αυτό μέχρι τέλος Ιουλίου. Από 1η Αυγούστου, αν η μείωση είναι πέραν του 35% θα καλύπτεται μέρος των εργοδοτουμένων (50%). Αν ένα ξενοδοχείο δεν λειτουργήσει τότε θα καλύπτεται το 80% των εργαζομένων. Το ποσοστό της επιδότησης είναι το 60% του μισθού.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες σχετικές άμεσα με τον τουρισμό όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων, νυχτερινά κέντρα, αίθουσες δεξιώσεων ή συνδεονται με δραστηριότητες που με βάση τα διατάγματα μένουν κλειστές. Αυτό το σχέδιο ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Αν υπάρχει ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών πέραν του 55% τότε θα υπάρχει επιδότηση του 60% των εργοδοτουμένων. Τον Αύγουστο αν η μείωση είναι πέραν του 40% θα υπάρχει κάλυψη του 50% των εργαζομένων. Αν δεν ανοίξουν καν, τότε θα καλυφθεί το 80% των εργαζομένων.

Το τρίτο σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες με μείωση πέραν του 40% για Ιούνιο - Ιούλιο και 35% τον Αύγουστο και δεν εντάσσονται στα προηγούμενα σχέδια. Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων θα είναι στο 100% για μέχρι 3 εργαζόμενους, ενώ για πέραν των 3 θα είναι 45% και 40% αντίστοιχα. Η επιδότηση αφορά το 60% του μισθού τους. Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να ενταχθούν δεν πρέπει να υπάρχουν στον κατάλογο με τις εξαιρέσεις όπως λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, τυχερά παιχνίδια κ.ά.

Το τέταρτο σχέδιο σχετίζεται με επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, λόγω των απαγορεύσεων των διαταγμάτων (πχ τέλεσης γάμων, νυχτερινά clubs, θέατρα). Η στήριξη μέχρι 9 εργαζομένων θα είναι στο 100%. Πέραν των 9 εργαζομένων η στήριξη θα είναι στο 90%.

Το πέμπτο και τελευταίο σχέδιο απευθύνεται στους ανέργους και σε όσους ανέμεναν να επιστρέψουν στις δουλειές τους αλλά αυτό δεν έγινε. Με αυτό το σχέδιο θα συνεχίστεί η καταβολή ένός επιδόματος 360 ευρώ, σε όσους έχουν λάβει όλοκληρο το ανεργιακό τους επίδομα (πρέπει να έχουν εξαντλήσει το επίδομα των 6 μηνών). Για τους ξενοδοχοϋπάλληλους αυτό θα θεωρείται ως συνεχής απασχόληση.

Το συνολικό κόστος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Υπουργός Εργασίας τόνισε για ακόμη μια φορά στις επιχειρήσεις «να μην προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών και σε απολύσεις».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top