Η απόφαση για Αγία Σοφία ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα ΣτΕ

Η απόφαση για Αγία Σοφία ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα ΣτΕ

Η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υποστήριξε ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη σημερινή διαδικασία στην Άγκυρα, ενώ ο δικηγόρος της τουρκικής προεδρίας είπε πως θα σεβαστούν την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γιλμάζ Ακτσίλ κλείνοντας τη συνεδρία είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως μεταδίδει το Χαμπέρτουρκ, η σημερινή διαδικασία κράτησε σχεδόν μισή ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικηγόρος του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων το οποίο είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κατέθεσε έγγραφα και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι περιουσία του ιδίου το Μωάμεθ του Πορθητή η οποία στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο Ίδρυμα Βακουφίων.

Επομένως υποστήριξε δεν είναι αρμόδιο το Υπουργικό Συμβούλιο σε θέματα περιουσιακά, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 πρέπει να ακυρωθεί και η Αγία Σοφία να ανοίξει ξανά για μουσουλμανική προσευχή. Αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς ότι η υπογραφή Ατατούρκ τότε δεν ήταν γνήσια ενώ υποστήριξε ότι με βάση τον κανονισμό για τα βακούφια θα πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει και πάλι για μουσουλμανική προσευχή. Στη συνεδρία συμμετείχε και ο δικηγόρος της προεδρίας ο οποίος ανέφερε “θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου”. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας επανέλαβε παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου, αναφέροντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τότε αποφάσισε στο πλαίσιο του νόμου γι αυτό και το δικαστήριο δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση και πως πρέπει να απορρίψει το αίτημα του Ιδρύματος Ιστορικών Μνημείων.

Ανέφερε ακόμη πως δεν χρειάζεται να λάβει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας και πως αυτή εναπόκειται στην προεδρία της Τουρκίας. Στο τέλος της συνεδρίασης έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Γιλμάζ Άκτσιλ ο οποίος ανέφερε πως ακούστηκαν οι θέσεις των πλευρών και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, κλείνοντας τη συνεδρία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Συμφωνία για τα θέματα αποκατάστασης κοιμητηρίων και κάποια πρόοδος για τα θέματα περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, με τον κ. Τατάρ, ωστόσο, να αρνείται να προχωρήσει σε θέματα που αφορούν τα οδοφράγματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE