ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας: Εόρτασε την Παναγιά του Κύκκου

Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας: Εόρτασε την Παναγιά του Κύκκου

Δύο μεγάλα γεγονότα που συνδέουν τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό τίμησε την Κυριακή (13/09) η Ελληνική Αδελφότητα των εν Αιγύπτω Κυπρίων, στην Αλεξάνδρεια.  

Στον Κοινοτικό ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελληνορθόδοξους ναούς της Αφρικής, οι Κύπριοι της Αιγύπτου τίμησαν τη μεγάλη εορτή της Παναγίας του Κύκκου, που είναι και πολιούχος του ιστορικού παροικιακού σωματείου της Χώρας του Νείλου.  
 
Παράλληλα, με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσο να ευλογεί, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Κυπρίου τη καταγωγή μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κυρού Πέτρου Ζ΄, που βρήκε τραγικό θάνατο – εκείνος και η τιμία συνοδεία του - στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, από την πτώση του μοιραίου Σινούκ, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Άγιον Όρος.  
 
Ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, μεταφέροντας τις ευχές και την πατρική ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, μίλησε για την προσφορά του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄ «και όσα αγαθά εποίησε, από τον οποίον παίρνουμε παράδειγμα στην Εκκλησία των Αλεξανδρέων», όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του τον Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Όμηρο Μαυρομάτη, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση εορτής αλλά και μνήμης, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Χριστοφίδη, καθώς και εκ μέρους της Ελλάδας, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη.  
 
«Αιωνία η μνήμη τιμής για τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο και φόρος τιμής για την Κύπρο», τόνισε από άμβωνος ο κ. Νάρκισσος, ο οποίος χοροστάτησε της ακολουθίας που ετέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Τότκας, τονίζοντας ότι στη Μεσόγειο θα επικρατήσει η ειρήνη, με τις πρεσβείες της Παναγίας που αποτελεί "όπλον ειρήνης, αήτητον τρόπαιον".
 
Όλους τους επισήμους υποδέχτηκε στον περικαλλή ναό που κοσμεί το γαλανόλευκο λάβαρο της Κυπριακής Αδελφότητας Αιγύπτου, για να θυμίζει την προσφορά των Κυπρίων στην αιγυπτιώτικη παροικία, η Πρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κα Μάρω Φορμόζη, καθώς και η Αντιπρόεδρος του Σωματείου κα Γεωργία Μαστουρίδη, η Γενική Γραμματέας κα Μαίρη Παυλίδου και ο Ταμίας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.  
 
Να σημειωθεί ότι φέτος στις εκδηλώσεις, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Καΐρου της Κυπριακής Αδελφότητας από τον Αντιπρόεδρο Στέφανο Αργυρίου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αλέξανδρο Καζαμία και το μέλος του ΔΣ κ. Μάκη Κουκίδη.  
 
Ενώ, τιμητική ήταν και η παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τον Πρόεδρο του πρεσβυγενούς οργανισμού κ. Εδμόνδο Κασιμάτη να εκπροσωπεί την αλεξανδρινή παροικία, ενώ επίσης παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α» κ. Δημήτριος Καλομοιράκης και η Γενική Γραμματέα του Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας κα Δέσποινα Μποντίτση.      

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top