ΔΙΕΘΝΗ

Έλληνες πολεμούν με τους Αρμένιους στο Αρτσάχ - Δηλώσεις εθελοντών

Έλληνες πολεμούν με τους Αρμένιους στο Αρτσάχ - Δηλώσεις εθελοντών

Ένας σημαντικός αριθμός από Έλληνες στην καταγωγή που διαμένουν στην Αρμενία, έχει ήδη καταταγεί στον Αρμενικό στρατό και είναι έτοιμος να πολεμήσει, σύμφωνα με την Μαρία Λαζάρεβα, η Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας. Την ίδια στιγμή, Έλληνες και Αρμένιοι της Ελλάδας, ζητούν να πάνε επίσης στο μέτωπο.

Η Μαρία Λαζαρέβα με καταγωγή από τον Πόντο, μιλώντας στην ελληνική ιστοσελίδα newsit, δηλώνει επίσης πως «Από την Κυριακή εδώ στην πρωτεύουσα της Αρμενίας συγκεντρώνουμε φάρμακα, ρούχα και τρόφιμα για να τα στείλουμε στα σύνορα. Είμαστε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι πως θα καταφέρουμε να νικήσουμε, άσχετα αν στον πόλεμο μπήκε μετά το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία. Στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχουν και στρατιώτες από την Συρία και από το Πακιστάν. Εμείς πολεμάμε μόνοι μας μόνο Αρμένιοι με τις εθνικές μειονότητες. Πολλοί Έλληνες της Αρμενίας συμμετέχουν στον πόλεμο με τον στρατό, αλλά και ως εθελοντές. Εμπιστευόμαστε τον δυνατό στρατό μας, αλλά και το ηρωικό μας πνεύμα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά»

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα greekrivieranews.gr φιλοξενεί συνέντευξή της στην οποία ενημερώνει ότι στο Αρτσάχ υπάρχει μια μικρή ελληνική κοινότητα περίπου 40 ατόμων με την οποια είναι σε καθημερινή επαφή. “Αρκετοί εθελοντές και στρατιώτες ελληνικής καταγωγής τώρα βρίσκονται στο Αρτσάχ, πολεμάνε για την πατρίδα τους, οπού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ο λαός είναι ενθουσιασμένος, αισιόδοξος. Εμπιστευόμαστε τον στρατό μας και το ηρωικό μας πνεύμα. Αυτό δεν είναι ένας πόλεμος για ένα μικρό κομμάτι χώματος, είναι ένας πόλεμος για την αγαπημένη πατρίδα, την ελευθερία”.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Sputniknews.gr φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων, Ελληνορμενίων και Αρμενίων που διαμένουν στην Ελλάδα οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν στο μέτωπο, αναμένοντας ενημέρωση από το «Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αρμενία», στο οποίο είχε γίνει έκκληση προς τους Αρμένιους της διασποράς για εθελοντική κατάταξη στον Στρατό της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Αυτή έγινε κατόπιν έκκλησης του πρωθυπουργού της Αρμενίας, του Προέδρου της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας προς τη νεολαία της αρμενικής διασποράς.

«Εγώ δεν θα πολεμήσω δίπλα στους Αρμένιους, που είναι τα αδέλφια μου, ούτε για να δοξαστώ, ούτε για να πάρω δημοσιότητα, ούτε ώστε, όταν τελειώσει ο πόλεμος, να πάω στον διοικητή και να πάρω μετάλλιο και να μου πει "μπράβο" και να με βγάλουν στις τηλεοράσεις. Θέλω να βοηθήσω τα αδέλφια μας, γιατί είναι Χριστιανοί. Εγώ είμαι Έλληνας» είναι οι πρώτες λέξεις του 39χρονου πρώην υπαξιωματικού στον ελληνικό στρατό με τον οποίο και συνομίλησε τηλεφωνικά το Sputnik.

Όπως μάλιστα δηλώνει ο ίδιος υπαξιωματικός, υπάρχουν γύρω στα 500 – 800 άτομα που θέλουν να μεταβούν στο Αρτσάχ. «Μπορεί από μέρα σε ημέρα να γίνονται περισσότεροι. Μίλησα χτες με πάρα πολλά άτομα, όλοι αυτό θέλουμε: Να πάμε να πολεμήσουμε στο πλευρό των Αρμενίων. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να επικοινωνήσω και με άλλους συναδέλφους και φίλους που ήμασταν μαζί στον στρατό, κάποιοι δεν ήταν υπαξιωματικοί, φαντάροι υπηρέτησαν, αλλά σε σώματα ασφαλείας ειδικών δυνάμεων. Δηλαδή, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις», συμπληρώνει.

Παράλληλα, η ίδια ιστοσελίδα φιλοξενεί συνομιλία με τον 16χρονο Ελληνοαρμένη, Αρμέν Πανουτσαριάν, ο οποίος «παρότι δεν έχει τελειώσει το σχολείο και δεν έχει πιάσει όπλο στο χέρι ποτέ, θα επιχειρήσει μέσω της αρμενικής πρεσβείας να φτάσει ως το Καραμπάχ».

Επίσης, δύο ακόμη Ελληνοαρμένιοι ο 26χρονος ασφαλιστής Βαγγέλης και ο 27χρονος Άρης που δουλεύει σε τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης, ανέφεραν επίσης πως θέλουν να μεταβούν στην Αρμενία.

**H κεντρική φωτογραφία είναι από την σελίδα στο facebook "Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης Αρμενικού Ζητήματος"

Με πληροφορίες από sputniknews.gr, newsit.gr και greekrivieranews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top