ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητήθηκε η κήρυξη των τουριστικών επαρχιών ως πληγείσες - Σκοπός η ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος

Ζητήθηκε η κήρυξη των τουριστικών επαρχιών ως πληγείσες - Σκοπός η ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος

Με αιχμή του δόρατος της εισήγηση να κηρυχθούν ως πληγείσες οι επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου λόγω των τεράστιων προβλημάτων που επέφερε στην οικονομία τους η πανδημία του κορωνοϊού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συζήτησε σήμερα τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ιδιαίτερα στις δύο επαρχίες.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών σωμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων, τόνισαν το ιδιαίτερο πλήγμα που αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές περιοχές, λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό, της εποχικότητας και του μικρού πληθυσμού που αδυνατεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ιδιαίτερα για την περιοχή Αμμοχώστου τονίστηκε ότι λόγω της τουρκικής κατοχής, δεν υπάρχει μητροπολιτικό κέντρο που να μπορεί να στηρίξει την επαρχία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε τόσο από Βουλευτές όσο και από επιχειρηματίες της περιοχής, να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ως πληγείσες, ώστε να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης από το κράτος. Ως ιδιαίτερα επείγουσα τέθηκε η ανάγκη συνέχισης της αναστολής στην καταβολή δόσεων και ενοικίων από τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου Χρίστος Φωτιάδης, ανέφερε ότι έχει ήδη υποβληθεί συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων για τις ΜμΕ στο πλαίσιο του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το θετικό, είπε, είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της προγραμματικής περιόδου 2021-27 και υπάρχουν αρκετοί πόροι που θα διοχετευτούν σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων. Είπε επίσης ότι θα εισηγηθούν και μέτρα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτω των 9 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, είπε ότι οι ΜμΕ ήταν, είναι και ευχήθηκε να παραμείνουν η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού όπως η ανταγωνιστικότητα λόγω υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπερδανεισμός, προβλήματα που αφορούν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και κίνδυνο δήμευσης οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και τον ανταγωνισμό από μεγάλες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό λόγω της πανδημίας.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα αυτά στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη προς την κατεύθυνση επιβίωσης των ΜμΕ και ευχήθηκε το 2021 να υπάρξει ανάκαμψη. Μέχρι τότε, είπε θα πρέπει να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι εργαζόμενοί τους με διάφορα μέτρα, ενώ συζητήθηκαν το θέμα της αναστολής δόσεων των δανείων που λήγει μετά το τέλος του χρόνου και το θέμα των υψηλών ενοικίων ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Ερωτηθείς για το θέμα κήρυξης κάποιων περιοχών ως πληγείσες, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για πληγείσες περιοχές, αλλά για πληγείσες επιχειρήσεις, είτε στην Αμμόχωστο, είτε στη Λεμεσό, είτε στην Πάφο, είτε στην Λάρνακα. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να διαχωρίσει η πολιτεία τον τρόπο που θα στηρίξει τους πληγέντες. Ανέφερε ωστόσο ότι στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχουν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Πρόσθεσε ότι όλες οι ΜμΕ που έχουν πληγεί θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιούνται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται στον αναπνευστήρα και το οξυγόνο τελειώνει. Σημείωσε ότι πολλά νοικοκυριά δεν έχουν εισόδημα και ότι μίλησε χθες με οικογενειάρχη από την επαρχία, για να του αναφέρει ότι η οικογένειά του δεν μπορεί να ζήσει με τα 500 ευρώ του επιδόματος του κορωνοϊού, που είναι το μοναδικό τους εισόδημα. Το πρόβλημα σημείωσε αφορά ολόκληρη την επαρχία, αφού το 80% απασχολούνται στον τουρισμό. Ζήτησε να εκπονηθεί ένα ξεχωριστό σχέδιο για την ελεύθερη Αμμόχωστο, αφού όπως είπε τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από άλλες επαρχίες και η πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται υπό κατοχή. Ζήτησε επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η επαρχία Αμμοχώστου ως πληγείσα περιοχή για να μπορούν να στηριχθούν και επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top