ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτσι νιώθει κάποιος όταν κάνει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA - Η εμπειρία ενός εθελοντή

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτσι νιώθει κάποιος όταν κάνει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA - Η εμπειρία ενός εθελοντή

Καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται την ερχόμενη Τρίτη να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 κι άλλες χώρες παίρνουν σιγά-σιγά σειρά εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα νιώσουν όταν κάνουν το εμβόλιο.

Θα είναι σαν εκείνο της γρίπης; Θα πονάει περισσότερο; Και τι παρενέργειες θα έχει;

Οι Pfizer / BioNTech και η Μοderna, που ηγούνται μέχρι στιγμής στην κούρσα, χρησιμοποιούν στα εμβόλιά τους τη νέα τεχνολογία mRNA, δηλαδή βασίζονται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες -ακίδες, που δημιουργούνται από το σώμα, δεν είναι επικίνδυνες επειδή δεν υπάρχει ο υπόλοιπος ιός, ωστόσο, το σώμα «βλέπει» τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει τους ανοσοποιητικούς στρατιώτες, που θα την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση. Η τεχνολογία αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε εγκεκριμένο εμβόλιο και άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 15-20 χρόνια για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν. Η τεχνολογία mRNA επιλέχθηκε αυτή τη φορά επειδή οι επιστήμονες γνώριζαν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Η εμπειρία ενός εθελοντή που δοκίμασε εμβόλιο mRNA
Ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Μoderna δήλωσε στο CNN ότι η εμπειρία του «σίγουρα δεν ήταν σαν βόλτα στο πάρκο», αλλά θα το ξανάκανε. Ο Γιασίρ Μπατάλβι είπε ότι αρχικά ένιωσε μια αμηχανία, όταν σήκωσε το μανίκι και του έδωσαν να υπογράψει πρώτα ένα 22σέλιδο κείμενο συγκατάθεσης, αλλά είχε αποφασίσει να συνεισφέρει ό,τι μπορούσε ο ίδιος από την πλευρά του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Κι όπως κι άλλοι εθελοντές πριν απ' αυτόν, περιέγραψε έναν ελαφρύ πόνο στο χέρι από την ένεση, όπως αυτόν που από το κοινό εμβόλιο της γρίπης: «Τη στιγμή που με τρύπησε η βελόνα ένιωσα αρχικά σαν να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο, που είναι βασικά ένα μικρό τσίμπημπα στο πλάι του μπράτσου. Όταν έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, χειροτέρεψε κάπως η δυσκαμψία. Όχι ότι δεν ήταν διαχειρίσιμη, αλλά ένιωθα σαν να μη μπορώ να σηκώσω το χέρι μου πάνω από τον ώμο μου. Οι παρενέργειες, ωστόσο, ήταν μάλλον τοπικές, στον μυ του χεριού. Κι αυτό ήταν όλο, δεν επηρεάζει κάτι άλλο και νιώθεις καλά», λέει ο 24χρονος, που αποφοίτησε πρόσφατα από το κολέγιο και ζει στην περιοχή της Βοστώνης.

Αυτά, βέβαια, μετά την πρώτη δόση, αφού στη δεύτερη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Εμφάνισα αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Στην αρχή ήμουν καλά όσο βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Αλλά το βράδυ ήταν δύσκολο, αφού ανέβασα χαμηλό πυρετό κι αισθανόμουν κόπηση και ρίγη», λέει ο Μπατάλβι, σημειώνοντας πάντως ότι το επόμενο πρωί ένιωθε πολύ καλύτερα. Ο εθελοντής τηλεφώνησε στους γιατρούς της μελέτης και τους ενημέρωσε για τα συμπτώματά του, αλλά εκείνοι δεν θορυβήθηκαν και του είπαν να μην ανησυχεί.

Τι λένε οι ειδικοί για τις παρενέργειες των εμβολίων mRNA
Οι ειδικοί λένε ότι οι αντιδράσεις αυτές του οργανισμού δείχνουν ότι το σώμα ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε και δεν πρέπει να τρομάξει κανέναν ώστε να αποφύγει τον εμβολιασμό ή τη δεύτερη δόση. «Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοαπόκρισή σας αποδίδει και θα πρέπει να νιώθετε καλά γι’ αυτό», λέει ο ειδικός στα εμβόλια, δρ Πολ Όφιτ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, που θα παραμείνει στο πόστο του και με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει πει αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου ότι «σχεδόν όλες εξαφανίζονται μέσα σε 24, το πολύ 48 ώρες», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό οι Αρχές να είναι ειλικρινείς αναφορικά με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν όσοι εμβολιαστούν. O Μονσέφ Σλαουί, επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), είπε την Δευτέρα ότι περίπου το 10% με 15% θα αναπτύξουν «σχετικά αξιοσημείωτες παρενέργειες. Στους περισσότερους δεν θα είναι τόσο αισθητές. Κι αυτό -λαμβάνοντας υπόψη την προστασία σε ποσοστό 95% που παρέχει το εμβόλιο από μια νόσο, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα ή ή σημαντικά εξουθενωτική – θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη ισορροπία».

Παρενέργειες σαν κι αυτές που βίωσε ο Μπατάλβι δεν πρέπει να συγχέονται με θέματα ασφάλειας του εμβολίου. Οι εταιρείες που ζητούν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έγκριση για εμβόλιά τους υποχρεούνται να παρουσιάσουν στοιχεία δύο μηνών μετά τη δεύτερη δόση για την ασφάλειά του, επειδή σ’ αυτό το διάστημα έχουν προκύψει ζητήματα ασφάλειας σε προηγούμενες δοκιμές. Τα στοιχεία εν προκειμένω είναι θετικά, μέχρι στιγμής για τα εμβόλια των |Pfizer / BionTech και της Moderna, αλλά ο χρόνος θα δείξει αν προκύψουν σοβαρά θέματα ασφαλείας την επόμενη διετία. «Αν και γνωρίζουμε ότι οι προβλέψιμες σε ποσοστό 90%-95% παρενέργειες εντός δύο μηνών από την ανοσοποίηση δεν προκαλούν ανησυχία για τα δύο αυτά εμβόλια, δεν έχουμε εμπειρία σε βάθος ενός, δύο ετών και θα μάθουμε στην πορεία», σημειώνει ο Σλαουί.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top