ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τένια Μακρή στο ThemaOnline – 'Δεν ευθύνονται τα βιντεοπαιχνίδια για τα εγκλήματα'

Τένια Μακρή στο ThemaOnline – 'Δεν ευθύνονται τα βιντεοπαιχνίδια για τα εγκλήματα'

Μετά και το συγκλονιστικό γεγονός που σημειώθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στη Λεμεσό με δύο ανήλικους να προχωρούν σε απόπειρα φόνου εναντίον 13χρονου μαθητή επικοινωνήσαμε με τη διακεκριμένη ψυχολόγο Τένια Μακρή, για να παρέχουμε τη δική της επιστημονική εξήγηση.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η κα. Μακρή ανέλυσε τον εθισμό των ανήλικων σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη διάπραξη εγκλήματος σε ακραίες περιπτώσεις, όπως και αυτή που σημειώθηκε σε σχολείο στη Λεμεσό.

Εθισμός σε ηλεκτρονικά παιχνίδια

Η κα. Μακρή εξηγεί αρχικά ότι ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προκαλείται από την έλλειψη παραδοχής, αγάπης και φροντίδας από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Τα παιδιά προσφεύγουν σε άλλες συναισθηματικές τροφοδοτήσεις για να καλύψουν το κενό που τους προκαλείται.

Μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως αναφέρει η ειδική ψυχολόγος, τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία να γίνουν ήρωες και να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να προβούν σε γενναίες πράξεις, λαμβάνοντας το αίσθημα της ελευθερίας και ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιβληθούν στην εξουσία.

Δεν ευθύνονται τα παιχνίδια για ακραίες πράξεις

Η ψυχολόγος τονίζει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν ευθύνονται για τις ακραίες πράξεις των χρηστών και ότι την καθολική ευθύνη έχει το οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως οι γονείς.

Οι γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν τον εθισμό των παιδιών τους και τον αντίκτυπο που έχουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε αυτούς, εάν δεν είναι παρόν. Όπως αναφέρει η κα. Μακρή την αποκλειστική ευθύνη για τον εθισμό των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν οι γονείς, αφού η συναισθηματική έλλειψη που υπάρχει στα παιδιά προκαλείται από αυτούς.

Αντίκτυπος ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά

Η κα. Μακρή εξηγεί ότι σε κάθε παιδί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν διαφορετικό αντίκτυπο, όπως ακριβώς γίνεται και με όλες τις εξαρτήσεις σε ανήλικους και ενήλικους (βλ. ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, τζόγος κλπ). 

Τα ευάλωτα παιδιά δυστυχώς προσφεύγουν σε εξαρτήσεις όπως και αυτή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μη μπορώντας να το ελέγξουν.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η εθιστική τάση από πολύ μικρές ηλικίες, λόγω του ότι έχει διαφοροποιηθεί το κοινωνικό περιβάλλον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top