ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: SMS και εκκλησιασμός - Είναι λιγότερο πιστοί όσοι δεν εμβολιάστηκαν;

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: SMS και εκκλησιασμός - Είναι λιγότερο πιστοί όσοι δεν εμβολιάστηκαν;

Διακρίσεις, δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να δημιουργεί η απόφαση της Προεδρίας να επιτρέψει τον εκκλησιασμό μόνο σε πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Μάλιστα η διευκρίνιση αυτή επί της ουσίας παρακάμπτει και αναιρεί την αρχική ανακοίνωση των μέτρων, σύμφωνα με την οποία “Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Βέβαια θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) θα επιτρέπεται φέτος η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου.”

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις λοιπόν, απόφαση του Προεδρικού ήρθε να αναιρέσει τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να παρευρίσκονται κανονικά στις ακολουθίες ολόκληρης της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα “Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.”

Στη συνέχεια οι χαλαρώσεις έγιναν ακόμη περισσότερες αφού δόθηκε η δυνατότητα για εκκλησιασμό και παρουσία στις ακολουθίες χωρίς καν να απαιτείται η αποστολή SMS στο 8998 με ισχύ ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι μεταγενέστερες αποφάσεις και διευκρινίσεις -και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα των ανακοινώσεων- είναι σαφώς απόρροια των πιέσεων της Εκκλησίας στην Κυβέρνηση.

Δημιουργούνται όμως με αυτό τον τρόπο πολίτες και πιστοί δύο ταχυτήτων;

Υπάρχει κάποιος φωστήρας που να μπορεί να προσδιορίσει ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ θα ελέγχονται πολίτες που θα εκμεταλλεύονται τη διευκρίνιση προφασιζόμενοι τον εκκλησιασμό;

Αυτοί που δεν πρόλαβαν ηλικιακά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο να εμβολιαστούν είναι λιγότερο πιστοί; Ποιος αποφασίζει τελικά και ποιος τα παίρνει πάνω του;

Πόσες φορές θα δούμε «mea culpa» αμέσως μετά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις φοβούμενοι αντιδράσεις ή αδυνατώντας να σκεφτούν από πριν τις επιπτώσεις των εξαγγελιών;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top