ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτοιμος να ασκήσει βέτο αν η θετική ατζέντα Τουρκίας - ΕΕ δεν περιλαμβάνει και την Κύπρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτοιμος να ασκήσει βέτο αν η θετική ατζέντα Τουρκίας - ΕΕ δεν περιλαμβάνει και την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου δεν θα αποδεχθεί θετική ατζέντα με την Τουρκία εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την Κύπρο.

Σε συνέντευξη στο Euronews, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το γεγονός ότι η Τουρκία ανέστειλε επί του παρόντος τις ερευνητικές δραστηριότητες, με τις οποίες αμφισβητούσε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό.

 Επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τη κατεχόμενη Αμμόχωστο, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η «νέα πρόκληση με την πρόταση για λύση δύο κρατών».
 
«Θετική ατζέντα υιοθετείται όταν υπάρχει θετική συμπεριφορά. Όταν αντίθετα, η μία διαδέχεται την άλλη τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν, αν με ρωτάτε, μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ εν γνώσει μου, θετική ατζέντα, η οποία δεν θα περιελάμβανε την Κύπρο. Κάτι που δεν έχω επιλογή», τόνισε.
 
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «οριστικά ναι!»

Αναφορικά με την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού τόνισε πως η ε/κ πλευρά δεν κατέθεσε οτιδήποτε πέραν από τις προβλέψεις των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως το χάσμα επήλθε από την «παντελώς νέα θέση πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση όχι μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά να προχωρήσουμε στη λύση δύο κρατών».
 
«Κάτι που είναι αδιανόητο και για τη διεθνή κοινότητα. Έρχεται σε αντίθεση με όλα ανεξαίρετα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ε.Ε», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top