ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Πετρίδης: Σύντομα στο υπουργικό το σχέδιο δανείων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης

Χ.Πετρίδης: Σύντομα στο υπουργικό το σχέδιο δανείων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης

Το τελευταίο δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών πριν την εκποίηση, αποτελεί το σχέδιο επιδότησης δανείων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), το οποίο αναμένεται εντός των ερχόμενων βδομάδων να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Το σχέδιο συζητήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ στην επιτροπή Οικονομικών.

Όπως αναφέρθηκε, το σχέδιο προνοεί την επιτόδοτηση τόκων μέχρι 4% εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για τις χαμηλά αμειβόμενες ομάδες, όπως τα έχει καθορίσει ο Οργανισμός, ενώ καλύπτονται οι κατοικίες με μέγιστα αξία τις €250.000 και ύψος δανείου μέχρι €300.000. Το σχέδιο προνοεί την επιδότηση δανείου για δύο χρόνια και ανανέωσή του για άλλα δύο χρόνια ύστερα από επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Τόσο στις δηλώσεις του όσο και κατά διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές ότι το σχέδιο ενεργοποιείται μετά και την υπαγωγή ενός δανειολήπτη στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

«Το σχέδιο ενεργοποιείται, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, είτε μέσω της διαδικασίας του χρηματοοικονομικού επιτρόπου είτε διαμέσου του συμβούλου αφερεγγυότητας και αποτελεί το τελευταίο δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης.

Εφόσον, είπε, «υπάρχουν όλα τα δεδομένα ενώπιον του συμβούλου αφερεγγυότητας και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που έχω αναφέρει τότε ενεργοποιείται το σχέδιο για κάλυψη των τόκων του υπολοίπου δανείου και συμβάλει έτσι στην αναστολή της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι εξέτασε το σχέδιο ενοίκιο έναντι υποθήκης που εφαρμόζει η Ιρλανδία, αλλά τελικά δεν επελέγη λόγω του ότι συνεπάγεται μεγάλα ποσά ενώ από την εφαρμογή του προέκυψαν και προβλήματα γραφειοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι η καθυστέρηση της υλοποίησης του σχεδίου οφειλόταν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

«Ο σύμβουλος αφερεγγυότητας θα έχει όλα τα στοιχεία μπροστά του για ένα δανειολήπτη και στην περίπτωση που ο σύμβουλος θα κρίνει ότι ο οποιεσδήποτε δανειολήπτης δεν είναι βιώσιμος, τότε ενεργοποιείται το σχέδιο του ΚΟΑΓ», είπε.

7% τα ΜΕΔ του ΚΟΑΓ

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής, ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τα €86 εκατ. που ο οργανισμός έχει να εισπράξει σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μόνο τα €6 εκατ. ή 7% του συνόλου αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία θα γίνουν αναδιαρθρώσεις.

Είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν δανειολήπτες που δεν πλήρωσαν ποτέ από την ημέρα που μπήκαν στο σπίτι τους, κάτι που δίνει υπόνοιες για στρατηγική χρεοκοπία.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει καθυστερήσει. Σε ένα χρόνιο βγαίνουμε από το μνημόνιο, πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση του Υπουργού Συμβουλίου ήταν «μια δήλωση ευχής».

Παρουσιάστηκε επικριτικός για το ότι δεν επιλέγηκε το αντίστοιχο ιρλανδικό μοντέλο, που προνοεί αγορά κατοικίας και την ενοικίασή της στο δανειολήπτη.

Έχουμε €7 δις δάνεια για αγορά κατοικίας εκ των οποίων τα €4 δις είναι ΜΕΔ. «Η απόφαση του Υπουργικού είναι δήλωση ευχής, λήφθηκε πριν ένα χρόνο και δεν λήφθηκε απολύτως τίποτα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως κάτω από τις νέες συνθήκες αλλάζει ο ρόλος του Οργανισμού, που θα πρέπει να παύσει να είναι επιχειρηματίας ανάπτυξης γης. Σε ό,τι αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες, είπε πως θα ήταν δώρο άδωρο να εξαγγελθεί το όποιο σχέδιο εκκρεμούσης της ψήφισης της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του ΚΟΑΓ το συντομότερο. Απάντησε επίσης στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι δεν μπορούσε το σχέδιο να είναι εκείνο της Ιρλανδία και κατέληξε  αναφέροντας ότι αναμένουμε την πρόταση, σύμφωνα με την πολιτική που έχει χαράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το σχέδιο βρίσκεται πολύ μακριά από τις διεβαβειώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ακόμη σχέδιο δεν υπάρχει. Η ουσία είναι ότι δημιούργησε ακόμη μια ψευδαίσθηση, όπως για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Εδώ και ένα χρόνο ούτε δίχτυ προστασίας είδε ο Κύπριος πολίτης. Οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ακριβώς επιδιώκουν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή όπως ανέφερε ο ΚΟΑΓ δεν παρουσίασε το αναμενόμενο σχέδιο για προστασία της κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι έτοιμο να υλοποιηθεί.

«Ούτε ο οργανισμός είναι έτοιμος να εφαρμόσει το σχέδιο ακόμη και αν είχε τα χρήματα, που δεν τα έχει», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες



Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στην περιοχή της Γερμασόγειας, το βράδυ του Σαββάτου (4/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top