ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι στην Κύπρο; - Τι απαντούν οι επιδημιολόγοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι στην Κύπρο; - Τι απαντούν οι επιδημιολόγοι

Ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2020 είναι αναμφίβολα αυτό του εμβολιασμού. 

Η χορήγηση του, οι παρενέργειες καθώς και ο διαχωρισμός που ηθελημένα ή ανεπαίσθητα δημιουργείται στην κοινωνία αποτελεί ίσως ένα από τα πιο καυτά θέματα της χρονιάς, μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι κουβέντες περιστρέφονται γύρω από τα δύο κινήματα που έχουν δημιουργηθεί, υποστηρίζοντας το γιατί κάποιος πρέπει και οφείλει να εμβολιαστεί ή αντίστοιχα να μην, ενώ άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως άπαντες έχουν γίνει 'ειδήμονες' ακόμη και για την επιλογή ή την αποφυγή συγκεκριμένων εμβολίων. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η πορεία της πανδημίας φέρεται να έχει μπει σε μία εντελώς διαφορετική τροχιά από αυτήν στην οποία βρισκόμασταν κατά την περσινή περίοδο αφού και η αντιμετώπιση την οποία λαμβάνει είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Μετά την εκκίνηση του εμβολιαστικού πλάνου οι Κυβερνήσεις προσπαθούν να ελέγξουν την επιδημιολογική εικόνα προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην επηρεαστεί -στο βαθμό του δυνατού- η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. 

Γι'αυτό και έχει διασαφηνιστεί πως δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόθεση να ληφθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που θα θυμίζουν τους προηγούμενους μήνες. Ούτε να σκέφτονται δε θέλουν στην Κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αφού πιθανολογείται πως θα αποβεί καταστροφικό για την οικονομική βιομηχανία. Σε πρώτη φάση πάντως, η κατάσταση δείχνει να έχει τεθεί υπό έλεγχο αφού κρούσματα, νοσηλευόμενοι και ποσοστό θετικότητας μειώθηκαν πριν την αναμενόμενη έξαρση Σεπτεμβρίου. 

Σκοπός ήταν φυσικά η αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων κάτι που έχει επιτευχθεί. Αυτό αποτελεί και τον λεγόμενο 'σκληρό δείκτη' της πανδημίας και επί της ουσίας καθορίζει το ρυθμό και την ένταση των μέτρων και περιορισμών που λαμβάνονται με γνώμονα να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Πυκνώνουν μάλιστα οι αναφορές που αφορούν τους ανεμβολίαστους αφού σε πρόσφατες δηλώσεις της η Ματίνα Παγώνη (πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στο ΣΚΑΙ καταφέρθηκε με βεβαιότητα για την πορεία του ιού 'Οι ανεμβολίαστοι δεν υπάρχει περίπτωση να μη νοσήσουν, δεν υπάρχει, θα νοσήσουν όλοι' ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Άποψη που φέρεται να βρίσκει ανταπόκριση και σε μέλη της κυπριακής επιστημονικής συμβουλευτικής μονάδας. Έχοντας πολύ μικρότερη προστασία και με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ να είναι πολύ μεγαλύτερη και επιθετικότερη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει και στην περίπτωση της Κύπρου. Μάλιστα οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ αλλά και οι θάνατοι ατόμων νεαρότερων ηλικιών οφείλουν να θορυβήσουν τους αντιεμβολιαστές, κάνοντας δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο. 

Αναφορά γίνεται και στο περιβόητο παράδειγμα του Ισραήλ που ενώ διατυμπάνιζε την άμεση και ευρείας κλίμακας εμβολιαστική κάλυψη έφτασε να έχει πολύ υψηλό αριθμό ημερήσιων περιστατικών. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων (και με τις δύο δόσεις) δεν ξεπερνά το 65% ενώ πέραν του τείχους ανοσίας που δεν πρόλαβε να δημιουργηθεί υπήρξε βιαστική επαναφορά χαλαρώσεων με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην κατάργηση της χρήσης προστατευτικής μάσκας. 

Αυτό από μόνο του δεν επαρκεί για να δημιουργηθεί 'ανοσία της αγέλης' εξού και οι αναφορές για το 65% (αρχικά) της εμβολιαστικής κάλυψης μετατράπηκαν σε 80%+ μετά την κάθοδο της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ. Όσο λιγοστεύει το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο μικρότερο είναι το κενό που δημιουργείται για να εξαπλωθεί ο ιός όμως επικοινωνιακά αυτό δεν έχει περάσει προς τα έξω. Ας ελπίσουμε πως η καμπάνια καθώς και οι νεότερες μελέτες θα πείσουν ακόμη περισσότερο κόσμο να ενταχθεί στο πλάνο. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top