ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας: Πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στην Κύπρο

Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας: Πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στην Κύπρο

Στην Κύπρο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να βιώνουν την ανισότητα και να αντιμετωπίζονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , το οποίο σημειώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, παραμένει τραγική.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, παραμένει τραγική, με την πληρότητα να ξεπερνά το 140% και την Κύπρο να φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας ανά 100.000 κατοίκους (Eurostat, 2019).

Καλεί όλους τους αρμόδιους, όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων, που αφορούν στα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Επίσης, απαιτούν προστασία και σεβασμό στους ψυχικά πάσχοντες, με το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη ποιοτική φροντίδα υγείας.

Σημειώνεται ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο», με τους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας να αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία Covid-19 έχει ενισχύσει τις ανισότητες σε αρκετούς κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του WFMH, εκτιμάται ότι ποσοστό 75% έως 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top