ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραπτό ερώτημα Επιτροπής Οικονομικών στην Κεντρική Τράπεζα για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς

Γραπτό ερώτημα Επιτροπής Οικονομικών στην Κεντρική Τράπεζα για την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς

Γραπτό ερώτημα με το οποίο θα ζητά από την Κεντρική Τράπεζα στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργεί σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς δανείων αναφορικά με την εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς για τον χειρισμό δανειοληπτών, θα υποβάλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η Επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων.
Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή Άριστου Δαμιανού διεμήνυσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. «Έχουμε μια κατάσταση πραγμάτων στην οποία διαιωνίζεται η αδιαφάνεια σε βάρος των δανειοληπτών, αρχικά προς όφελος επενδυτικών ταμείων, στη συνέχεια προς όφελος εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Στη δική μας αντίληψη το νομοσχέδιο κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση και δεν πρόκειται να το στηρίξουμε», δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Δαμιανού.

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι έχει ζητηθεί επιτακτικά και κατ’ επανάληψιν από την Κεντρική Τράπεζα να προσκομίσει στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους που διενήργησε τα τελευταία χρόνια, στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων για το θέμα της εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με των χειρισμό δανειοληπτών.

«Η Κεντρική Τράπεζα και σήμερα προσέφυγε σε υπεκφυγές και τότε η Επιτροπή Οικονομικών θα υποβάλει το ερώτημα γραπτώς στην Κεντρική Τράπεζα και θα αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί η τύχη των νομοσχεδίων - τουλάχιστον όσον αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη- εστιάζεται στο γεγονός και τους ελέγχους που θα μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να κάνει στις εταιρείες διαχείρισης για να μην είναι έρμαιο των εταιρειών διαχείρισης οι δανειολήπτες», δήλωσε.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μέρος δέσμης νομοσχεδίων που περιλαμβάνονται ως δράση στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ορόσημο για ψήφιση τους μέχρι την 31/12/21.
 
Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», έχει ως σκοπό την τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να δημιουργείται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων. Το πλαίσιο αυτό, διασφαλίζει την πρόσβαση των εν λόγω εταιρειών στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών υπό τη διαχείρισή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα τους και να παρέχουν σε αυτούς βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, τηρουμένων των διατάξεων του ενωσιακού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των δανειοληπτών. Μεταξύ άλλων, οι εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας διευρύνονται ώστε να περιλαμβάνουν την αδειοδότηση, εποπτεία, αναστολή ή ανάκληση άδειας διαχειριστή.
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» έχει ως σκοπό την τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστωτικών διευκολύνσεων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, την προσκόμιση στην αίτησή τους για παροχή πληροφοριών, σχετική βεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με απώτερο σκοπό να μπορούν να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση των προτεινόμενων λύσεων αναδιάρθρωσης.
 
Σκοπός του τρίτου νομοσχεδίου «Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε σε περίπτωση αποστολής γνωστοποίησης στον ενυπόθηκο οφειλέτη αναφορικά με τη μεταβίβαση υποθήκης δυνάμει των προνοιών του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, να μην αποστέλλεται για δεύτερη φορά η σχετική γνωστοποίηση από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςLIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top