ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με εκκρεμότητες στην ελεύθερη έκφραση των μελών του στρατού η Βουλή ψήφισε τροποποίηση σχετικού νόμου

Με εκκρεμότητες στην ελεύθερη έκφραση των μελών του στρατού η Βουλή ψήφισε τροποποίηση σχετικού νόμου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα με 49 ψήφους τροποποιήσεις που αφορούν τον στρατό της Δημοκρατίας, με εκκρεμότητες ωστόσο να παραμένουν σε σχέση με την ελεύθερη έκφραση των μελών του στρατού.

 
Ο νόμος περιλαμβάνει κάποιες διαδικαστικές αλλαγές, συγκεκριμένα κατάργηση των διατάξεών του που αφορούν τους εθελοντές-εθελόντριες υπαξιωματικούς, καθότι ο εν λόγω θεσμός έπαυσε να υφίσταται.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα το ιατροσυμβούλιο που συστήνεται για σκοπούς εξέτασης των μελών του στρατού τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να μπορεί να ορίζεται από τον διευθυντή του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο κατόπιν γραπτού αιτήματος του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς.
 
Επίσης είχε προταθεί τροποποίηση για απάλειψη της ανάγκης εξασφάλισης άδειας από τον Υπουργό Άμυνας για την έκφραση γνώμης από μέλη του στρατού κατ’ ιδίαν ή δημόσια για θέματα που ανάγονται στην επιστήμη, την τέχνη, τη θρησκεία ή για θέματα γενικού ενδιαφέροντος τα οποία δε σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με τις γενικές αρχές που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με νομολογία του αναφορικά με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Ωστόσο, με αναδιατύπωση που έγινε μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Άμυνας στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, προνοείται τα μέλη του Στρατού να μην μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους αναφορικά με θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την άσκηση των καθηκόντων τους, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των Ενόπλων  Δυνάμεων ή την άμυνα της χώρας, την εθνική  ασφάλεια και το κύρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε  και να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης ή άλλο μέσο οποιαδήποτε ύλη και/η πληροφοριακό υλικό, διαβαθμισμένο ή μη, το οποίο σχετίζεται με τα πιο πάνω, εκτός εάν εξασφαλίσουν σχετική άδεια από τον Υπουργό Άμυνας, μετά από εισήγηση του Αρχηγού.
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι μετά από παρεμβάσεις που έγιναν από επηρεαζόμενους και αφού διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά την ελευθερία της έκφρασης να εξαιρεθεί ή να τροποποιηθεί, ο νόμος θα ψηφιστεί. Ωστόσο ανέφερε ότι η Επιτροπή Άμυνας επιφυλάσσεται να δει τις αλλαγές και τροπολογίες με το ΥΠΑΜ ώστε να ικανοποιηθούν όσοι επηρεάζονται από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου συμφώνησε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης του τρίτου σημείου και να επανέλθουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης είναι λογικό ότι τα μόνιμα στελέχη να μην μπορούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από εχθρικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη Συνδέσμων Αξιωματικών μπορούν να εκφράζουν γνώμη για θέματα αρμοδιότητάς τους.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top