ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oικονομικός εφιάλτης λόγω Ουκρανικού - Έκτακτη βοήθεια σε επιχειρήσεις μέσω ΕΕ

Oικονομικός εφιάλτης λόγω Ουκρανικού - Έκτακτη βοήθεια σε επιχειρήσεις μέσω ΕΕ

Mέρα με τη μέρα επιτείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που προκαλεί και στην κυπριακή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού προκαλεί ασφυκτική πίεση στο σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης και συνιστά σημαντική απειλή για τη συνέχεια, αφού υπάρχει κίνδυνος για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή του συνδυασμού πληθωρισμού με ύφεση της οικονομίας, και κατά συνέπεια αύξηση της ανεργίας.

Δείτε εδώ live όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Η ακρίβεια στην ενέργεια ανεβάζει τις τιμές σε βασικά αγαθά, πρώτες ύλες και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε περιδίνηση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο έκτακτης στήριξης των επιχειρήσεων για να μειώσουν τις απώλειες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, στη βάση παρόμοιων σχεδίων στήριξης που υιοθέτησε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το ευρωπαϊκό πλάνο προβλέπει στήριξη με τη μορφή παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα, για την κάλυψη μέρος του αυξημένου κόστους εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Υπάρχει επίσης η πρόταση για χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω δανεισμού με ευνοϊκούς όρους και κυβερνητικές εξασφαλίσεις. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί υπόψη των κρατών-μελών για διαβούλευση. Με το έκτακτο αυτό σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει όπως επιτραπεί στα κράτη-μέλη η προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το Ουκρανικό. Προτείνει επίσης την ενίσχυση επιχειρήσεων για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών εξαιτίας των τιμών ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο).

Ανησυχεί ο Πετρίδης

Στο πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είπε ότι η μεγάλη του ανησυχία είναι μέχρι που θα φθάσουν τελικά οι τιμές της ενέργειας και των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι λόγω των εξελίξεων αναπόφευκτα θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά και ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών, αποκλείοντας ωστόσο, το ενδεχόμενο η κυπριακή οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στις συνεδρίες Eurogroup και ECOFIN όπου θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες και ανακοίνωσε πως θα στηρίξει «κάποιες σκέψεις» που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για δημιουργία ενός ταμείου, όμοιου με το SURE το οποίο είχε στηρίξει την απασχόληση, «ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως η ενεργειακή φτώχεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά απάντησε καταφατικά. «Σίγουρα επηρεάζονται, μέσω της μείωσης των εσόδων, πρώτα από όλα, από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξει μείωση των εσόδων λόγω μειωμένης κερδοφορίας εταιρειών λόγω του πολέμου», αλλά και μειωμένα έσοδα, όπως σημείωσε, «από το ΦΠΑ ή από τους φόρους κατανάλωσης λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει».

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα διαχειριστεί «με σοβαρότητα και αυτή την κρίση», προσθέτοντας ότι «έχουμε εξέλθει από την πανδημία και εκεί που νομίζαμε πως έχουν όλα τελειώσει έτυχε και αυτό». Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική και από την κρίση της πανδημίας» και εξήγησε πως σε αυτή την κρίση «υπάρχει πολύς πληθωρισμός» και για να αντιμετωπίσεις τον πολύ πληθωρισμό, όπως είπε, «δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία μιας μεγάλης ύφεσης και απώλειας εισοδημάτων που δημιουργούσε αποπληθωριστικές τάσεις όπως ήταν η πανδημία».

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί για το ενδεχόμενο η κυπριακή οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η δουλειά του ΥΠΟΙΚ είναι πάντα να ανησυχεί και ειδικά ότι γίνονται τέτοιες γεωπολιτικές εξελίξεις», τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως θα εισέλθει σε ύφεση η κυπριακή οικονομία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top