ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: «Ποτέ δεν ήμασταν ακραίοι» - «Πρέπει να υπάρχει διασπορά ροών» - 15 χιλ. Ουκρανοί έφθασαν στην Κύπρο από την αρχή του πολέμου

Μεταναστευτικό: «Ποτέ δεν ήμασταν ακραίοι» - «Πρέπει να υπάρχει διασπορά ροών» - 15 χιλ. Ουκρανοί έφθασαν στην Κύπρο από την αρχή του πολέμου

Για το μεταναστευτικό και τις ροές από πράσινη γραμμή και Ουκρανία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ουκρανοί - υποδομές
Την άποψη ότι η Κύπρος παρά τον μεταναστευτικό υπερπληθυσμό και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται όσον αφορά τα θέματα υποδοχής, από το πρώτο λεπτό δήλωσε παρούσα σε αυτό το κάλεσμα της ΕΕ και στήριξε ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή οδηγία για την στήριξη και παροχή διευκολύνσεων στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή έχουν αφιχθεί στην χώρα μας και διαμένουν αυτή την στιγμή σχεδόν , 5 χιλ. από τους οποίους περίπου ήταν νόμιμα διαμένοντες πριν από την εισβολή των Ρώσων, και οι υπόλοιποι έχουν αφιχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως έχει συσταθεί ένας μηχανισμός εγγραφής των ενδιαφερομένων Ουκρανών που αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθως είπε,εκδίδεται σε αυτούς τους ανθρώπους μια κάρτα η οποία του δίδει για 12 μήνες το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε διαμονή, σε σίτιση στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στο δικαίωμα εργασίας.

Επομένως εξήγησε ο κ. Νουρής “ έχουμε ανταποκριθεί άμεσα “ προσθέτοντας ωστόσο πως “παραμένει το θέμα ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Κύπρου” και εκφράζοντας την ελπίδα ότι , “η στήριξη της ΕΕ θα είναι τέτοια- κυρίως στο οικονομικό κομμάτι- που θα μας δώσει την δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε και σε αυτό το πρόβλημα” .

Επανέλαβε ωστόσο πως είναι θέμα ανθρωπιστικό, αφού μιλούμε για έναν προσφυγοποιημένο λαό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παράνομη και την παράτυπη μετανάστευση και έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Μεταναστευτικό
Στην εκτίμηση ότι όταν υπάρχει συνέργεια μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών μπορούν να υπάρξουν σωστά αποτελέσματα, προέβη ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην διαχείριση του μεταναστευτικού που ξεκίνησε στην Χλώρακα.

Ποτέ είπε, δεν ήμασταν ακραίοι, δηλώνοντας παράλληλα πως καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που προσπάθησαν κάποιοι να τους αποδώσουν.

Αυτό όμως το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε συνέχισε, είναι να διαφυλάξουμε μεταξύ άλλων και την δημογραφία και την συνοχή των οντοτήτων μας.

«Πρέπει να υπάρχει διασπορά των μεταναστευτικών ροών πρέπει να υπάρχει σωστή και διαχείριση και βεβαίως πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους αυτοί των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται», συμπλήρωσε.

Οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται σε όλους εκείνους, τόνισε, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των οικονομικών μεταναστών γιατί αυτή η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τις οποίες, δυστυχώς έχουμε ξεπεράσει προ πολλού.

Ενδεικτικά είπε πως από την 1η του Γενάρη έχουν αφιχθεί και έχουν κατατεθεί πέντε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το 2021, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, το 95% προέρχεται από την πράσινη γραμμή και βεβαίως όλοι αποτελούν προϊόν εργαλειοποίησης από μέρους της Τουρκίας.

Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της ΕΕ και έγινε πάρα πολύ καλά κατανοητό, το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «με τις ενέργειες που έχουμε εξαγγείλει θα περιορίσουμε ακριβώς αυτό το φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Επαρχία Πάφου αλλά ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top