ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Πότε έρχεται εμβόλιο σε χάπι

Κορωνοϊός: Πότε έρχεται εμβόλιο σε χάπι

Η επόμενη γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σε μορφή χαπιού, δοκιμάζεται ήδη στα επιστημονικά εργαστήρια, υπερτερώντας εις διπλούν των διαθέσιμων ενέσιμων εμβολίων.

Διπλά τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού, μιας και σύμφωνα με τα πειραματικά ευρήματα των ερευνητών, όχι μόνο προστατεύει από τη μόλυνση αλλά και από τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα. Συνεπώς, η πειραματική αυτή διαδικασία αναδεικνύει το προβάδισμα του πειραματικού εμβολίου απέναντι στα ήδη υπάρχοντα, αναφορικά με τη μείωση των πιθανοτήτων της ευρείας εξάπλωσης του ιού.

«Θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι επαρκώς ανοσοποιημένο – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά – οι πιθανότητες της διασποράς της λοίμωξης COVID-19 σε μη ανοσοποιημένα μέλη της οικογένειας ή της κοινότητας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Stephanie Langel από το Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ και αντιστοίχως επισημαίνει το σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη εμβολίων που όχι μόνο προστατεύουν από τις ασθένειες, αλλά και μειώνουν τη μετάδοση σε ανεμβολίαστα άτομα.

Στα πειραματικά χάμστερ που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο, παρατηρήθηκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στο αίμα και τους πνεύμονες. Όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, σε υψηλά επίπεδα και ανέπτυξαν πρωτογενή λοίμωξη, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από τα μη εμβολιασμένα χάμστερ. Επίσης, τα εμβολιασμένα χάμστερ παρουσίασαν χαμηλότερες ποσότητες του ιικού φορτίου στην περιοχή της μύτης και των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να μεταδώσουν λιγότερο τον ιό μέσω του αέρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα για την έκφραση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με την υποδόρια έκχυση, το πειραματικό εμβόλιο επιδιώκει να εξουδετερώσει τον κορωνοϊό αυξάνοντας την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) – την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των παθογόνων – στον βλεννογόνο ιστό της μύτης και των πνευμόνων.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες της διασποράς του κορωνοϊού κατά το φτέρνισμα ή το βήχα και με τη συμβολή των σταγονιδίων.

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η ανοσοποίηση του βλεννογόνου είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 μέσω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης», κατέληξε λέγωντας η δρ. Stephanie Langel.

Παρόλο που η μελέτη επικεντρώθηκε στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, μελλοντικές μελέτες θα δοκιμάσουν το εμβόλιο ενάντια των παραλλαγών της Omicron. Τέλος, μένει επίσης να διασταυρωθεί εάν τα συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία σε κλινικές μελέτες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine και η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τον κατασκευαστή του εμβολίου, Vaxart, και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό κλινικής έρευνας που ονομάζεται Lovelace Biomedical Research Institute στο Albuquerque του Νέου Μεξικού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top