ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση «προεδρίας» για δικοινοτική συνεργασία για αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα

Ανακοίνωση «προεδρίας» για δικοινοτική συνεργασία για αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα

Το βράδυ της Παρασκευής η «προεδρία» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την δικοινοτική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα.

«Όταν έγινε σαφές ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Καντάρα αναπυτσσόταν υπό την επήρεια του ανέμου και ότι οι υπάρχουσες επίγειες και εναέριας κατάσβεσης που στάλθηκαν από την Τουρκία δεν θα ήταν αρκετές για την κατάσβεση πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο Μαρμαρίς, το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε αρχικά βοήθεια από τη Βρετανική Διοίκηση της Περιοχής των Κυρίαρχων Βάσεων».

«Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το αίτημα, δύο ελικόπτερα από την περιοχή της Βρετανικής Κυρίαρχης συμμετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης», αναφέρει η ανακοίνωση της τ/κ «προεδρίας».

Προστίθεται «έγινε κατανοητό ότι η υποστήριξη από τις βάσεις δεν θα ήταν αρκετή για την κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς» η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου συζήτησε το θέμα με τον Αρχηγό Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και την ε/κ πλευρά και ζήτησε την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς», αναφέρεται.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και παρείχε υποστήριξη (αρχικά) με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια σε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η τ/κ πλευρά μεταβίβασε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστής Στίβεν Λίλι και στον Ε/κ Διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου τις ευχαριστίες της για αυτήν την υποστήριξη, και ο «πρόεδρος» Τατάρ, όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη, «κάλεσε για να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη. Ωστόσο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό».

Στην συνέχεια, η «προεδρία» αναφέρεται στο αίτημα βοήθειας προς το Ισραήλ, για το οποίο, όπως υποστηρίζει, διαμεσολάβησαν οι κ. Στιούαρτ και Λίλι.

Εκφράζονται ευχαριστίες προς το Ισραήλ ενώ αναφέρεται επίσης ότι «η επιθυμία μας είναι η συνεργασία με αυτή την επείγουσα ανάγκη στήριξης που μας παρέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς να είναι αμοιβαία και να μην αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top