«Ποτάμια» λάβας και πυκνοί καπνοί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

«Ποτάμια» λάβας και πυκνοί καπνοί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Πυκνούς καπνούς και ένα «ποτάμι» λάβας προκαλεί η ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη χθες στο βουνό Φάγκρανταλσφιαλ, στη νοτιοδυτική Ισλανδία.

Η ρωγμή στο έδαφος, από την οποία βγαίνει η λάβα, βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, όπου ένα ηφαίστειο είχε εκραγεί το 2021.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που καταγράφουν το φαινόμενο είναι εντυπωσιακά καθώς από την ρωγμή - μήκους περίπου 300 μέτρων - εκτοξεύεται μεγάλη ποσότητα λάβας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν μεταβεί Ισλανδοί πολίτες αλλά και τουρίστες για να δουν από κοντά το φαινόμενο.

Δείτε το βίντεο:

Σημειώνεται, ότι η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει στις εκρήξεις ηφαιστείων, καθώς διαθέτει 32 ενεργούς κρατήρες.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, υπολόγισε το μήκος της ρωγμής στα περίπου 300 μέτρα. Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι η έκρηξη άρχισε στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης του 2021.

 

Ορισμένοι περίεργοι μετέβησαν στην περιοχή της έκρηξης, θαυμάζοντας τη θέα της λάβας που βράζει και τον ήχο του βουητού όταν αναβλύζει το μάγμα, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης κοντά στο όρος Φάγκρανταλσφιαλ "τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες" θεωρείται "ισχυρή".

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: Από την ακινησία, στην «ανάπτυξη συνεργασίας» - Τα ΜΟΕ και η διαδικασία βήμα - βήμα μέχρι τον Ιούλιο

Κυπριακό: Από την ακινησία, στην «ανάπτυξη συνεργασίας» - Τα ΜΟΕ και η διαδικασία βήμα - βήμα μέχρι τον Ιούλιο

Σε μια περίοδο όπου το κυπριακό βρισκόταν σε παρατεταμένο λήθαργο, από τον Ιούλιο του 2017 όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες, μας ευχήθηκε «καλή επιτυχία» κηρύσσοντας τη λήξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, έχοντας μια Τουρκία και ένα ψευδοκράτος, να απαιτούν λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα, το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, δικαιολογημένα, έφερε χαμόγελα κυρίως σε Λευκωσία και Αθήνα.