ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράπονα νηπιαγωγών για τους μισθούς τους: «Από το σχέδιο θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιοκτήτες και καθόλου οι εργαζόμενοι»

Παράπονα νηπιαγωγών για τους μισθούς τους: «Από το σχέδιο θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιοκτήτες και καθόλου οι εργαζόμενοι»

Αρκετά ήταν τα μηνύματα ανησυχίας από εργαζομένους σε νηπιαγωγεία, μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών.


Εργαζόμενοι σε νηπιαγωγεία ανησυχούν ότι από το σχέδιο επωφελούνται τόσο οι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων όσο και οι γονείς αλλά όχι οι εργαζόμενοι. Σε μηνύματα τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αρκετοί από αυτούς δουλεύουν με χαμηλό μισθό, και παρότι το Σχέδιο θα επιδοτεί τα νηπιαγωγεία, εντούτοις οι μισθοί τους δεν θα αυξηθούν.

Κάποιες από τις ανησυχίες που ανέφεραν νηπιαγωγοί στο ThemaOnline είναι : "Ο μισθός στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είναι εξευτελιστικός" , "Από το σχέδιο θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιοκτήτες και καθόλου οι εργαζόμενοι" , "Σε πολλά νηπιαγωγεία χρησιμοποιούν τα συμβόλαια ενός έτους για να μην υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του μισθού"

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επαγγέλματα του νηπιαγωγού και βρεφοκόμου είναι δυο από τα εννέα , που ρυθμίζονται και καλύπτονται από τον περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα του 2012 και θα πρέπει να δίνεται τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.

Σήμερα, είναι σε ισχύ το περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα του 2012. Με βάση τις πρόνοιες του Διατάγματος αυτού, ο νηπιαγωγός και βρεφοκόμος πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα.

Στην περίπτωση που η εργασία είναι μερική και όχι πλήρης, ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται την αναλογία που αντιστοιχεί με βάση τον κατώτατο μισθό.

Εάν ωστόσο, ένας εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν καλύπτεται με το πιο πάνω Διάταγμα και υπάρχει παραβίαση από τον εργοδότη του, τότε μπορεί να υποβάλλει παράπονο ή καταγγελία στο αρμόδιο Υπουργείο για τους όρους εργοδότησης του.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις επόμενες μέρες φαίνεται ότι θα κλειδώσει με Διάταγμα και ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο.

Το Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών είναι από τα πιο σημαντικά βήματα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, όπου τα οφέλη μακροχρόνια θα ευνοήσουν τα παιδιά με τη φοίτηση/κοινωνικοποίηση τους , τους γονείς δίνοντας "οικονομική ανάσα" και επιστροφή στην εργασία, τους ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης αλλά και τους εργαζομένους νηπιαγωγούς/βρεφοκόμους

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top