ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δρ. Κωστρίκης: Πέντε στελέχη του HIV στην Κύπρο – Παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων – «Σχεδόν αδύνατη η ανακάλυψη εμβολίου»

Δρ. Κωστρίκης: Πέντε στελέχη του HIV στην Κύπρο – Παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων – «Σχεδόν αδύνατη η ανακάλυψη εμβολίου»

Πέντε στελέχη του ιού HIV εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα η οποία αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής τουρκοκυπριακής φοιτήτριας στο εργαστήριο του Δρ. Λεόντιου Κωστρίκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Sigma, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η έρευνα ασχολείται με τη μοριακή επιδημιολογία της HIV μόλυνσης στην Κύπρο και μέρος της δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ανακάλυψη ενός ανασυνδιασμένου στελέχους. Από τότε όπως ο ίδιος αναφέρει εντοπίστηκαν άλλα τρία και ένα τέταρτο το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη.

«Αυτά τα ανασυνδιασμένα στελέχη βρίσκονται σε ενεργές αλυσίδες κυρίως Κυπρίων ασθενών, άρα θεωρούμε ότι είναι μια ντόπια μετάδοση ωστόσο, εντοπίστηκαν και κάποιοι αλλοδαποί», είπε συγκεκριμένα.

«Μάλλον αυτά τα ανασυνδιασμένα στελέχη σε κάποια μορφή έχουν εισαχθεί στην Κύπρο κυρίως από τη Δυτική Αφρική και συνεχίζονται εδώ στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση κρουσμάτων του HIV στην Κύπρο και εντοπίζονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα σε νεαρούς ομοφυλόφιλους άνδρες»

«Η Πολιτεία πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται μία μορφή προληπτικής θεραπείας αυτών των ομάδων υψηλών κινδύνων», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το γιατί δεν ανακαλύφθηκε ακόμη ένα εμβόλιο για τον HIV, ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στη γενετική ποικιλομορφία.

«Ο ιός είναι πολλά χρόνια σε διασπορά και τα στελέχη είναι εξαιρετικά διαφορετικά το ένα με το άλλο, οπόταν η ανακάλυψη ενός εμβολίου είναι σχεδόν αδύνατη», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top