ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από Δήμους - Θα «γονατίσουν» οι καταναλωτές – «Κάνουν οδυνηρές εξοικονομήσεις»

Τέλη στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από Δήμους - Θα «γονατίσουν» οι καταναλωτές – «Κάνουν οδυνηρές εξοικονομήσεις»

Έξαλλοι φαίνεται να είναι οι καταναλωτές με την πρόθεση των τοπικών αρχών να επιβάλουν τέλος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις οροφές.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline o Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, εξήγησε πως προέκυψε το θέμα αυτό, τονίζοντας πως δεν είναι τώρα καιρός οι Δημόσιοι οργανισμοί να επιβάλλουν επιπλέον αυξήσεις, αφού ο κόσμος βρίσκεται γονατισμένος στο βωμό της ακρίβειας.

«Για να βάλεις φωτοβολταϊκά στη στέγη σου θα πρέπει να αποταθείς στην τοπική σου αρχή, στο Δήμο σου δηλαδή, για να εξασφαλίσεις ένα έντυπο κοινοποίησης εξαίρεσης από την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας οικοδομής. Όταν χτίζουμε το σπίτι μας εξασφαλίζουμε άδεια οικοδομής. Όταν θέλει κάποιος να βάλει φωτοβολταϊκά του λένε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσει στην άδεια οικοδομής του και αυτή την εργασία για να βάλει στη στέγη του τα φωτοβολταϊκά», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δρουσιώτης.

«Μέχρι τώρα αυτό το έντυπο κοινοποίησης για το ότι δεν χρειάζονται τα φωτοβολταϊκά εξασφάλιση άδεια οικοδομής, το έδιναν δωρεάν. Ήρθαν τώρα οι Δήμοι και είπαν στον Υπουργό Εσωτερικών να προσθέσει και αυτό το έντυπο μέσα στις υπηρεσίες που προσφέρουν ώστε να μπορούν να επιβάλουν τέλη», εξήγησε.  

«Ως τώρα επειδή δεν ήταν στον κατάλογο υπηρεσιών που θα μπορούσαν να επιβάλουν τέλη ήρθαν και το ζήτησαν από τον ΥΠΕΣ και εκείνος με το διάταγμα του, ήρθε και ικανοποίησε το αίτημα τους. Ο λόγος που το ζήτησαν ήταν για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους», πρόσθεσε.

Διανύοντας μια περίοδο οικονομικής κόπωσης τα κυπριακά νοικοκυριά δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερα να τα βγάλουν πέρα.

«Δεν επιτρέπεται ο καταναλωτής να κάνει οδυνηρές εξοικονομήσεις για να τα βγάλει πέρα και να έρχονται Δημόσιοι οργανισμοί και να μην κάνουν και εκείνοι το ίδιο, δηλαδή να σουλουπώσουν τα έξοδα τους για να τα βγάλουν πέρα και να μην τα χρεώνουν στους καταναλωτές», τόνισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

«Περιμένω ευαισθησία από Δημόσιους οργανισμούς, αυτή τη περίοδο τουλάχιστον να μην φορτώνουν τον καταναλωτή με επιπρόσθετο κόστος», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά την τιμή ο κύριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι «ανέρχεται στα 75 ευρώ τουλάχιστον και είναι για 4 κιλοβάτ»

«Ο καταναλωτής δικαιούται μέχρι τα 10 κιλοβάτ, άρα ανεβαίνει η τιμή. Το κόστος αυτό, είναι για μία φορά όταν κάποιος αιτηθεί κοντά τους για να εξασφαλίσει κοινοποίηση εξαίρεσης από την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας οικοδομής», εξήγησε.

«Έρχεται ο καταναλωτής να βάλει φωτοβολταϊκά να γλιτώσει λίγα λεφτά, δεν μπορούν  να έρχονται οι Δημόσιοι οργανισμοί και να τον φορτώνουν και με αυτό», ανέφερε ο κύριος Δρουσιώτης.

Ερωτηθείς στο τι μπορεί να γίνει, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών σημείωσε ότι υπάρχουν λύσεις.

«Η μία επιλογή είναι να διορθώσει ο Υπουργός Εσωτερικών το διάταγμα του ώστε να μην δίνει στους Δήμους το δικαίωμα. Η δεύτερη επιλογή είναι οι Δήμοι να σκεφτούν να μην το βάλουν τώρα και να το εφαρμόσουν όταν οι συνθήκες να είναι καλύτερες για τους καταναλωτές», είπε.

Εκτός από την πρόθεση των τοπικών αρχών να επιβάλουν τέλος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ο κύριος Δρουσιώτης επισήμανε ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

«Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η επιδότηση που παίρνουν για να βάλουν φωτοβολταϊκά, την παίρνουν στο τέλος. πρέπει να κάνεις την εγκατάσταση να το συνδέσεις και μετά. Για να γίνει όμως η εγκατάσταση ο κόσμος θέλει αρχικά λεφτά, το λιγότερο 6,5 χιλιάδες ευρώ. Οι τράπεζες για να μην τα έχει κάποιος σημαίνει δεν θα τον δανειοδοτούν αφού δεν θα έχει χρήματα. Άρα αυτός που δεν έχει λεφτά μπροστά, δεν μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος δανειοδότησης αυτών των ανθρώπων»

«Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, αν κάνει κάποιος σήμερα αίτηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά θα είναι τυχερός αν το σύστημα του συνδεθεί σε τέσσερις μήνες, ενώ πέρσι ήταν 1-2 μήνες», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών έκανε αναφορά και στα συμβούλια Υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, σημειώνοντας ότι και αυτοί οι οργανισμοί επέβαλαν αυξήσεις εν καιρώ ακρίβειας.

«Όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και τα φορτώνουν στον καταναλωτή που είναι γονατισμένος», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top