ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: «Πυροβόλησε» Αναστασιάδη ο Μαυρογιάννης - Κίνηση ρίσκου με παρασκήνιο

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: «Πυροβόλησε» Αναστασιάδη ο Μαυρογιάννης - Κίνηση ρίσκου με παρασκήνιο

Πιο δυναμικό μπάσιμο στην προεκλογική κούρσα επιχειρεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και της ευρύτερης Αριστεράς αλλά και για να προσελκύσει ψηφοφόρους από το χώρο της αντιπολίτευσης.

Η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας υπηρετεί την προσπάθεια του Ανδρέα Μαυρογιάννη να εμφανιστεί ως ο φορέας της αλλαγής διεκδικώντας τη ψήφο των πολιτών με σύνθημα την κάθαρση και την πάταξη της διαφθοράς. Στη βάση αυτής της στρατηγικής ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τοποθέτησε για πρώτη φορά τον εαυτό του απέναντι από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο μέχρι τώρα απέφευγε να πράξει.

Στο ρινγκ της πόλωσης

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής παραμένει άγνωστο και σε κάθε περίπτωση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δείχνει να ρισκάρει αφού, μπαίνει στο ρινγκ της πόλωσης, η οποία μπορεί να του προκαλέσει ζημιά παρά να τον ευνοήσει. Κι αυτό γιατί το ζήτημα της διαφθοράς δεν περιορίζεται μόνον στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά έχει διακομματική έκταση και αγγίζει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κατήγορος που επικαλείται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δηλαδή ο δημοσιογράφος και πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μακάριος Δρουσιώτης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη και ουδέποτε πήρε θέση όταν τα θέματα διαφθοράς ήταν ψηλά στο δημόσιο διάλογο, κάτι για το οποίο ασφαλώς θα κληθεί να απαντήσει.

Εν πάση περιπτώσει, η επιστολή του Ανδρέα Μαυρογιάννη με την οποία ζητεί από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, βρίσκεται ήδη στα χέρια Χάρη Πογιατζή και έχει πάρει το δρόμο της. Η επιστολή Μαυρογιάννη, αφορά τους ισχυρισμούς του Μακάριου Δρουσιώτη αναφορικά με τη σχέση που αποδίδει στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι «προέβησαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων».

Άδειασμα από τον Πρόεδρο

Από το Βερολίνο απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, και δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση για τη στάση του πρώην στενού συνεργάτη του, τον οποίο επέκρινε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, είπε ότι «δεν προτίθεται να σχολιάσει ούτε το περιεχόμενο ούτε τις ετεροχρονισμένες ευαισθησίες του εν λόγω κυρίου». Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία». Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με τη δήλωση του Μάριου Πελεκάνου, «επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά δικαιώματα του να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς».

Επιχείρηση συσπείρωσης

Το ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαυρογιάννη θα ανεβάσουν τους τόνους το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του τέως διαπραγματευτή. Η επιστολή αυτή, κατά του Προέδρου, στοχεύει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, θέλοντας να αποσείσει την κατηγορία ότι ουσιαστικά δεν διαφέρει από τους δύο βασικούς αντιπάλους του, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κίνηση Μαυρογιάννη να στείλει την επιστολή και να βάλει για πρώτη φορά και ο ίδιος τον Πρόεδρο στο κάδρο της διαφθοράς, κάτι το οποίο κάνει εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ, στόχο έχει να απευθυνθεί και προς ψηφοφόρους που επιλέγουν τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος έχει θέσει το θέμα της πάταξης της διαφθοράς στην προμετωπίδα της υποψηφιότητάς του. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες που εξασφάλισε το themaonline, πηγή προβληματισμού για το επιτελείο Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ δεν είναι μόνον οι απώλειες προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και οι διαρροές προς την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, τον οποίο θα αντιμετωπίσουν με διακριτικό τρόπο, αφού τον θεωρούν ως δυνητικό σύμμαχο στον δεύτερο γύρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top